Predelava vinskega soda v fermentor

varilec

Pripravnik
14. nov 2017
57
14
8
Doma se mi valjata praktično nerabljena 30L in 60L inox vinska soda. Ubadam se s tem kako bi to predelal v fermentor za pivo - ima kdo kako idejo?
Luknjo za vrelno veho navrtati ni problem, največje vprašanje je,
kako bi lahko zatesnil pokrov? Ta, ki je zdaj, se namreč le položi na vrh, nobenega navoja nima ali česa podobnega...
 

rookie

Fizikalc
7. jul 2009
515
29
28
Bela krajina
Citat:
Uporabnik varilec pravi:
Doma se mi valjata praktično nerabljena 30L in 60L inox vinska soda. Ubadam se s tem kako bi to predelal v fermentor za pivo - ima kdo kako idejo?
Luknjo za vrelno veho navrtati ni problem, največje vprašanje je,
kako bi lahko zatesnil pokrov? Ta, ki je zdaj, se namreč le položi na vrh, nobenega navoja nima ali česa podobnega...
Po moje bo dovolj če kupiš tisto gumo, ki je za tesnenje soda...
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
15.842
3.865
113
Sej 100% tesnenje nima nobenega pomena niti ni obvezna veha pri fermentaciji. To je samo zaradi udobja da lažje spremljaš potek, neke tehnološko uporabne funkcije nima. Tudi zgodovinsko se j primarna fermentacija ponavadi izvajala v kadeh, torej odprtih posodah, šele ko se je fermentacija končala so pivo prtočili v zaprte posode (sode).

Glede zatesnitve dobiš za vinske sode posebno gumo ki jo povezneš čez pokrov. Samo ta guma po mojih izkušnjah ne tesni 100%. Za 100% tesnenje lahko oviješ najprej čez prozorno (streach) foljo za živila in potem še fiksiraš z gumo.

Bolj kot ta problem je problem da so vari v notranjosti teh sodov odprti oz. niso polirani. Svinjarijo ki se noter nabere je težko/nemogoče mehansko sčištiti. Tak oda moraš uporabit kemijske metode čiščenja ali pa pač tvegaš da fašeš kakšno okužbo.

Sam imam 100l sod za fermentor, poleg luknje v pokrovu z 1/2" navojem (za veho oz za CIP) in pa inox hladilne spirale fiksirane v pokrov, sem v spodnjo 1/4 soda dodal še thermowell za temperaturno sondo. Vrtanje v ta tanek pleh je svojevrsten podvih ker ti smrekca prej zvije vse naokrog kot naredu luknjo - raje uporabi "kronsko glavo" ali pa kaj podobnega kar ne grabi s tako silo po robovih. Sod imam še ovit z grelno žico in nato čez prilepljeno izolacijsko gumo. Stvar funkcionira za kar rabim, ampak kot rečeno za detajlno čiščenje uporabljam kemične metode (CIP glava + črpalka + raztopina NaOH).
 

anze92

Pripravnik
23. dec 2015
178
12
18
Mah, jaz 100l inox sod kar poveznem čez kotel z vrelo vodo, pa de prekuha vse skupaj - zaradi mene so lahko spoji tudi kovani
wink-1.gif
 

varilec

Pripravnik
14. nov 2017
57
14
8
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Sej 100% tesnenje nima nobenega pomena niti ni obvezna veha pri fermentaciji.

Saj to predvidevam, da ni treba, da 100% tesni, saj mi je tudi plastika že dostikrat puščala (tudi že pokrov mi je snelo zaradi burne fermentacije, pa več dni nisem niti opazil) ampak vseeno bi imel malo boljši občutek, da ne bi kak tujek nori prišel in bi šlo vse k vragu
wink-1.gif


Citat:
Glede zatesnitve dobiš za vinske sode posebno gumo ki jo povezneš čez pokrov.

no .. to bi me zanimalo.. kje pa to dobiš? Iskreno nisem še dosti gledal, niti ne vem kam naj grem kaj takega sploh gledati, sem pa googlal že vse živo v zvezi s "tesnilo za sod" in podobno, pa nisem našel nič pametnega, razen tole: https://mtehnika.mercator.si/izdelek/1481331/tesnilo-za-sod .. je to to? A to je mišljeno, da z zunanje strani napneš preko roba soda in pokrova? Ampak tole tule je brez dimenzij in vsega, pri meni imata pa oba soda vsak drugačen premer in verjetno ni "one size fits all" ali pač?

Glede varov pa sem to že na parih koncih prebral, ampak moja dva soda imata samo en lep, čisto gladek var po višini.. ne vem no, ne zdi se mi nič takega, kar se ne bi dalo z gobico in starsanom dobro dezinficirati, imam plastiko že dosti bolj hrapavo pa jo tudi čisto lepo spucam še zaenkrat...
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.954
324
83
To je to. Ko ga boš šel kupit, boš videl da imajo različne dimenzije, potem pa zbereš malo manjšega od tvojega premera, da pač lahko napneš