Kaj kuhate?

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.947
321
83
Je varianta tudi brez chillerja, ni pa optimalno, sploh v zdajšnjem času (jesen- ogromno divjega kvasa vzraku)
Ko končaš z vrenjem, pokrij s pokrovko in nekako zadihtaj okrog (čista krpa + strech folija), nato pa čez noč vn na mrzlo.
 

rookie

Fizikalc
7. jul 2009
515
29
28
Bela krajina
Citat:
Uporabnik pocast pravi:
Je varianta tudi brez chillerja, ni pa optimalno, sploh v zdajšnjem času (jesen- ogromno divjega kvasa vzraku)
Ko končaš z vrenjem, pokrij s pokrovko in nekako zadihtaj okrog (čista krpa + strech folija), nato pa čez noč vn na mrzlo.
Hvala, poskusim...
 

HafnerMa

Fizikalc
17. okt 2016
825
44
28
Citat:
Uporabnik rookie pravi:
Citat:
Uporabnik Odisej pravi:
Jao.. ka te to je za ena revija?? Katastrofa...
frown-1.gif

Hehehe, a je tolk divji recept?
confused-1.gif


Danes bi moral stekleničit Ipo, pa je kuhinja zasedena..
crazy1.gif

Izmeril sem 5,12 abv, je pa dokaj lepa in okusna (extrakt).

Zdaj imam trenutno doma še 3,5 kg pale ale slada in divjega hmelja, bi kuhal, pa nimam še chillerja.Zadnjič sem imel probleme s hlajenjem pivine(nimam leda,premajhna skrinja, porabil sem vode olala in časa) vidim pa, da nekateri pustijo pivino čez noč, da se ohladi...
Se kateri že igral s tem?
Bojim se okužbe...
Bral sem tukaj, da o nekateri kuhali naprej naslednji dan, kaj ohlajanje in fermentor drugi dan?
Hvala!

Poglej v temi "Splošna debata...", nedolgo nazaj smo o tem pisali (jaz sem spraševal). Ta je namenjena za kuharijo
cool-1.gif
 

koloid

Pripravnik
24. sep 2015
226
0
16
Belgian Dubbel, ki je šel v Tri$#ple;). SG 1.069 FG 1.012
prilagam recept v sliki ,ker mi je tako lažje.
Bom videl/probal kaj Styrian Kolibri da. Nekaj že.
Bom videl/probal kaj mi bo yeast starter iz suhega kvasa naredil.
Bom sprobal mojo novo fermentacijsko komoro.
2616205-BD.jpg
 

Priponke

  • 2616205-BD.jpg
    2616205-BD.jpg
    77,3 KB · Ogledi: 318

koloid

Pripravnik
24. sep 2015
226
0
16
Končno sem se upogumil in skuhal lahko pivo aka Scottish heavy 70/-.
Prilagam recept.
Fermentacija na 15°C z S-04. Želja je da ne dobim nobenih estrov od kvasa
Prvič uporabil Kalcijev klorid. Namen poudarek na sladih.
Slajenje na/med 70-68°C. Namen: veliko dextrinov, manjša fermentabilnost, bolj polno pivo.
hmelja za vzorec
OG 1.038, FG 1.011-13
2618498-Scottish.jpg
 

Priponke

  • 2618498-Scottish.jpg
    2618498-Scottish.jpg
    70,1 KB · Ogledi: 315
Nazadnje urejeno:

Damc

Zelenc'
19. apr 2017
5
0
1
A bi bilo pri recepturi (iz pivopisa):

Količina: 28l
OG: 1.046FG: 1.012
IBU: 25
ABV: 4.4%
SRM: 4
Učinkovitost drozganja 75%

Sestavine:

4 kg Pilsner
0.7 kg Munich ali Vienna
45g BobekSaflager W-34/70
6.5g/l Sladkorja za stekleničenje


kaj popraviti če bi uporabil kvasovke MJ californian lager (M54)
 

koloid

Pripravnik
24. sep 2015
226
0
16
Hm tudi jaz sem kuhal Steam beer. Sem dodal karamelni slad CARA120 in Munich-a za vzorec. Bistvo je T fermentacije, vsaj tako sem bral. Držim jo na 17°C pitchla pa pri 16°C ( končno sem si uredil fermentacijsko komoro z STC1000)
Mash temperatura 66°C
OG:1.050, FG 1.014,
IBU okoli 30, ( glede na to da sem delal steep/namakal 30 min, sem upošteval kot da bi kuhal taisti hmelj 10minut)
EBC 20
Tukaj je moj recept za Prvi hibrid lager. jupiiiii
cool-1.gif

2620953-CC.jpg
 

Priponke

  • 2620953-CC.jpg
    2620953-CC.jpg
    80,8 KB · Ogledi: 279
Nazadnje urejeno:

jest5

Guru
18. avg 2007
25.165
-8.273
113
Danes se dela en "čistimo zaloge" stout. Za pogreti čez zimo
tongue-1.gif


Za 20 l pira z OG okoli 1,070:
3 kg munich, 2 kg pale, 0,45 kg pražen ječmen, 0,5 kg čokoladni, 0,2 kg cara 120.
Drozgal bom ene 90 min, da bo bolj zihr konverzija.
60 g aurore za grenkobo, ter 1 kg svetlega DME(menda je ok, čeprav je več kot leto čez rok) proti koncu vretja za zvišanje OG.
2x US-05
 

tomoob

Pripravnik
24. mar 2016
129
3
18
Zdravo
Potrebujem malo pomoči. Prvič bom kuhal temno pivo in bi prosil, če lahko malo pokomentirate recept, ki sem ga prej skupaj sestavil.
Ali naj kaj dodam/odstranim?

Hvala lepa

 

jest5

Guru
18. avg 2007
25.165
-8.273
113
Odvisno od okusa, ter kaj temnega misliš delati?
Meni recimo ne paše močan okus karamelnih sladov v temnih pivih, zato bi cara 120 vsaj prepolovil. Še raje pa prepolovil, ter zamenjal za cara 50. Komu drugemu to paše in bi mogoče celo povečal količino.
Pa praženega ječmena jasno več kot 2%, ter pozabi na golding pri 10min, ker ga ne boš čutil pri tako majhni količini.
 

kadunnc

Pripravnik
1. avg 2007
868
15
18
Roast v porter definitivno ne paše, če želiš da je Porter bolj "gladek" je chocolate dovolj od temnih sladov, če želiš bolj "robust" dodaj še black, recimo vsakega 4%.
 

tomoob

Pripravnik
24. mar 2016
129
3
18
@jest5 cara 120 sem že kupil in ga bom moral porabiti. Sem pa upošteval tvoj nasvet in sem cara prepolovil. Hmelj bom pa premaknil na začetek vretja, mogoče bom dodal še kakšno večjo količino hmelja ob koncu vretja, ker imam veliko aurore in goldinga.

@kadunnc roast sem pa tudi že odstranil. A od black slada si mislil nekaj takega?
https://www.mojepivo.si/mojepi...s-mouterij.html
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
15.805
3.815
113
Sej ima "pealed roasted", ta je namenjen samo korekciji barve ker ima od temnih sladov najmanj arome/okusa. Mroast 900 je a itak chocolate. Grainbill je zanimiv za en tak bolj temen in kompleksen porter, ki je bolj malty-karamelno orientiran (za zimo).

Pri porterjih je tako da itak ne moreš falit. Če imaš preveč temenga z manj hmelja bo pač stout, če je hmelja več bo ameriški stout, če je bolj karamelen in manj grenak bo tropical stout, če je presvetel bo angleški pale ale, če je ob tem premalo hmelja bo škot, če je preveč hmelja bo E-IPA ... ni da ni, vedno nekaj rata!
grin1.gif
 

kadunnc

Pripravnik
1. avg 2007
868
15
18
Citat:
Uporabnik tomoob pravi:
@jest5 cara 120 sem že kupil in ga bom moral porabiti. Sem pa upošteval tvoj nasvet in sem cara prepolovil. Hmelj bom pa premaknil na začetek vretja, mogoče bom dodal še kakšno večjo količino hmelja ob koncu vretja, ker imam veliko aurore in goldinga.

@kadunnc roast sem pa tudi že odstranil. A od black slada si mislil nekaj takega?
https://www.mojepivo.si/mojepi...s-mouterij.html

JA.... Black je ponavadi edini ki ima EBC čez 1000, zato tudi najbolj prispeva k barvi in okusu, tako da se vsak % pozna.
 

kadunnc

Pripravnik
1. avg 2007
868
15
18
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Sej ima "pealed roasted", ta je namenjen samo korekciji barve ker ima od temnih sladov najmanj arome/okusa. Mroast 900 je a itak chocolate. Grainbill je zanimiv za en tak bolj temen in kompleksen porter, ki je bolj malty-karamelno orientiran (za zimo).

Pri porterjih je tako da itak ne moreš falit. Če imaš preveč temenga z manj hmelja bo pač stout, če je hmelja več bo ameriški stout, če je bolj karamelen in manj grenak bo tropical stout, če je presvetel bo angleški pale ale, če je ob tem premalo hmelja bo škot, če je preveč hmelja bo E-IPA ... ni da ni, vedno nekaj rata!
grin1.gif

V porterju ne sme biti okusa praženosti (kave), kar je glavna razlike do stouta, ki pa jo mora imeti... Zdaj, če ne loviš stila je itak vseeno!
 

kadunnc

Pripravnik
1. avg 2007
868
15
18
Citat:
Uporabnik tomoob pravi:
Evo sem upošteval vaše nasvete in sem prilagodil recept

porter.png

Za lepš penco lahko vržeš še 20-30dkg ječmenovih kosmičev... Teh ne rabiš mlet.