Skrivnosti "štelanja" vode

smarty

Pripravnik
5. okt 2014
477
0
16
Ali za lager in ale stile delate enak pH torej med 5,2 ~ 5.6 ali kaj spreminjate, ker kakor sem po netu bral za lager stile pride nižji pH?
Pa tudi podatki končnega piva, da je okoli 4,4 ali nekaj takega.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
15.805
3.815
113
Uležan lager in podobna piva kjer se uporablja mehka voda sam računam pH 5.2, nižje bi se lahko šlo ampak vprašanje kako bo s pretvrobo (padec efektivnosti). Sicer bi "približno" šlo skozi tudi če bi bil pH tja do 4.5, ampak se pa tehnologija oz. vplivi drozganja tu občutno spremenijo. Pri nizkem pHju se namreč občutno preferira beta amilaza, medtem ko alfa amilaza preneha delovat in se celo uniči. Delno delujejo tudi drugi encimi. Skratka večinoma za namen piva bo pH pod 5 rezultiral v zelo visoki fermentabilnosti sladice, kar pomeni da bo pivo imelo zelo nizek FG in bo zelo "dry".

pH končnega piva je odvisen od precej dejavnikov in začetni pH nima neposrednega vpliva. Dobro uležana piva (piva z nizkim FGjem glede na OG, kamor načeloma spadaj večina lagerjev) bodo imela načeloma nižji pH pri enaki vodi kot piva ki so slabše presnovljena. Glede tega je logično da imajo lagerji nižji pH kot pa nek težak ale.
 

smarty

Pripravnik
5. okt 2014
477
0
16
Zanimivo.
Sam sem delal teste z nizkim pH in bolj, ko sem šel nižje slabši izkoristek sem imel
smile-1.gif

Sedaj ko sem šel za foro na pH masha 5,09 sem prišel na 81% efektivnost.
Prej ko sem delal tudi do 5.7pH sem imel višji okoli 88% eff.

Ali ima smisel iti do 5.2 pH masha in utrpet par % efektivnosti ali je bolj malo višji recimo 5.4 pH in dobiš še tiste par % na efektivnosti?
Ali ima sploh vpliv od 5.2 do 5.6 pH glede na končen produkt?
Recimo aroma, FG.... glede da pri nižjem pH zgubiš na % efektivnosti?


Ok thx za info
smile-1.gif
 
Nazadnje urejeno:

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
15.805
3.815
113
Drži, optimalni mash pH je odvisen od tega kaj želiš in predvsem je povezan tudi s temperaturo in časom drozganja.

Tale slavna grafika ti pove veliko:
8c14R.gif


... če gledaš idealno območje alfa amilaze se začne šele nad 5.3! Alfa amilazo vedno rabiš ker je to prva faza pri pretvorbi škroba v sladkor (lomljenje dolgih verig škroba v kompleksne in delno preproste sladkorje). Brez alfa amilaze bo beta amilaza neefektivna.

Skratka nižji ph od 5.4 se bo že poznal pri temu da bo alfa amilaza slabotna, kar pomeni da bolj se oddaljuješ od tega dalj časa boš moral drozgat ker bo alfa amilaza počasna in šele nato lahko pride beta amilaza v akcijo. Pri tem so pomembne še temperature, če boš drozgal na 68C je to veliko nad območjem beta amilaze in se zna zgodit da če bo pH prenizek bo večina beta amilaze propadla PREDEN bo alfa amilaza uspela spodobno uničit škrob (po drugi strani če drozgaš na 64C bo beta amilaza aktivna še veliko časa in bo lahko počakala tudi na bolj počano alfo).

Na splošno v območju od 66-70C in pHju med 5.2 do 5.6 bi stvar morala iz skozi ne glede na kombinacijo temperature in pHja, če pa padeš pri eni spremenljivki izven tega okvirja moraš pa upoštevat obnašanje druge spremenljivke. Pri manjših odklonih kot rečeno je ponavadi dovolj če podaljšaš čas, včasih pa to niti ne pomaga ker zaradi slabe kombinacije uničiš efekt medsebojnega delovanja obeh glavnih encimov in imaš na koncu lahko opazno nižjo efektivnost.

Glede vpliva pHja na pivo, direktno ni vpliva. Indirektno pa ph lahko oznacuje še ostalo kemijo vode in pa predvsem spremeni efekt drozganja. To pomeni da se lahko pozna tako na aromi in občutku arome, na grenkobi in pa na samem telesu piva.
 

smarty

Pripravnik
5. okt 2014
477
0
16
A je možno, da mi sedaj ko uravnavam pH vode ne pride tako do izraza aroma?
Imam občutek tudi, da niso iste arome kot so bile prej ko nisem korigiral pH-ja...
Z efektivostjo sem se prepričal. Sedaj imam pa plan naredit 2x batcha enga z acid maltom kot korekcijo pHja ostalega pa brez z istim hmeljem.
Ker efektivnost sem videl da mi pada z nižanjem pHja.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
15.805
3.815
113
Če delaš korekcijo samo z acidom dvomim da vpliva tole na aromo hmelja oz. če bi se že kj poznalo bi se poznalo mogoče na kislem prriokusu zaradi acida če ga daš (pre)več.
 

smarty

Pripravnik
5. okt 2014
477
0
16
Tudi sam to mislim sam moram za foro enkrat probat.
Ja glede Acida sem imel pa zanimive izkušnje...

Prej sem delal z Castle malting pilsen in acid.
Potem sem šel z Weyermann pilsen in Castle malting acid
Potem sem šel z Best Malt pilsen in Castle malting acid
In sedaj sem na Best Malz pilsen in acid

Kaj sem dobil iz tega... da sem prejle moral dajati po 7% acida od Castle maltinga, da sem prišel na isto raven pH-ja kot sedaj z Best Malz... ker vsakič ko se igram z menjavami sladov so drugačni pH-ji
smile-1.gif

Tako, da zdaj imam eno kombinacijo ampak mislim, da bom ostal vse na Best Malz, ker miksanje sladov... pa tudi ni neke bistvene razlike med sladi, da bi opazil v pivu...
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
15.805
3.815
113
Kot za vse korekcije vode velja da ni pravila ker je efekt odvisen od kemije osnovne vode. Če imaš osnovno kmeijo vode se sicer da izračunat ker ti sladi vsebujejo mlečno kislino v nekem procentu glede na maso (ponavadi dobiš v tehničnih podatkih). Če doziraš na pamet je prvič najboljše dodajat posebej in spremljat korekcijo. Neka splošna enačba za povprečno vodo je 0.5% celotnega grainbilla za 0.1pH nižji pH, ampak to res vzemi samo kot informativni podatek.
 

komar89

Fizikalc
22. apr 2008
776
195
43
Študiram, da bi nabavil napravo za reverzno osmozo in delal kemijo vode iz nule. Te naprave sploh niso drage, je pa res, da gre kar nekej vode v nič, ampak pri mojih količinah vode ni tak problem. Ali je kdo na tem forumu ki to počne?
 

komar89

Fizikalc
22. apr 2008
776
195
43
Citat:
Uporabnik Pivopivec1 pravi:
Jaz uporabljam RO in sicer tisto poceni za 63 evrov http://www.aquashop.si/Product-Aquili-RO-Classic-FV_11773.aspx
Deluje dobro, v slabih sedmih urah se mi natoci 60 litrov. Potem pa dodajem soli noter da dobim zeljen profil vode. Za Svetla piva vedno dobim ph 5.2 do 5.4

In kakšna se ti zdi razlika v končnem pivu? Je to morje razlike, ali gre za detajle, napram vodi direktno iz pipe? Čisto tako na splošno me zanima, če se ti je dvignila kvaliteta piva.
 

Pivopivec1

Pripravnik
23. feb 2014
318
9
18
Ph drozge mislim. RO uporabljam, ker imam HCO3 270 in sem moral vedno dodajat dosti kisline. Sedaj si naredim katerikoli profil vode si želim. Razlike pa ne opazim bistvene, imam pa vseeno občutek da se je pivo izboljšalo. Razlika je v hmeljnati komponenti, ker pride bolj do izraza zaradi so4. Prej sem imel so4 7 ppm.
 

guliver

Pripravnik
18. feb 2016
573
0
16
Sem delal v soboto IPA varianto in sicer sem uporabil naslednji t.i. grainbill:
- 8 kg PA
- 3 kg Munich
- 1 kg Melanoidin
- 1 kg aciduliran slad

Ja, kot vidite sem zaj.... pri količini aciduliranega slada, ker sem ga dal 3x preveč, kot pa bi bilo smiselno (omenja se max 3% celote). Efektivnost sem imel 85%, tako da na to zadeva ni vplivala. Ko sem po 3h dnevih fermentacije prvič pri merjenju gravitacjie probal pivo (iz 1.063 --> 1.014), nisem zasledil nekih kislih priokusov, je pa res, da je tako mlado pivo še polno vsega ....

Ali je kdo že podobno brcnil v temo in kako se zna to poznati na končnem okusu piva?
 

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.645
9
113
Alter.si
www.skodelica-s-sliko.com
Jst sem pridelal eno rundo kiselkestega PA piva na ta način. Sem "prodal" kot da je to zanalašč in se je spilo
grin1.gif

Sem pa seveda, pogumno dal zmlet dve rundi in ko sem videl kaj je s prvo ratalo, sem drugi dodal 2% cara50 in 0,5% chocolate (jbg, glih sem ga mel za porabit) in se je lepo izenačilo.
 

koloid

Pripravnik
24. sep 2015
226
0
16
Tudi jaz sem si omislil RO. Priklopil tako kot treba ampak mi iz cevi za "odpadno" vodo teče v močnem curku iz cevi za demi vodo pa po kapljicah. Vem da gre nekaj vode v kanalizacijo, pa vseeno se mi zdi da jo gre preveč stran. Mi lahko napišeš koliko odpadne vode pridelaš na 60l? Hvala za odgovor.
 

koloid

Pripravnik
24. sep 2015
226
0
16
izmeril pH "umazane" vode ki ima 7,70 in pH RO vode ki ima pH 6.15. Očitno nekaj že dela
zmaga.gif
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
15.805
3.815
113
Ponavadi je odpadne vode 70-80% za običajni pasivni sistem z enojnim filtrom (to kar kitajci prodajajo za mali denar). Tako da če ti na eni strani kaplja na drugi pa šprica nekaj ni ok, preveri če si strani prav priklopil!
grin1.gif


Druga stvar je pa da rabiš zadostni tlak (višji tlak, manj porabljene odpadne vode) .. pod določenim tlakom sistemi sploh ne delujejo (ker ne more porinit vode skozi RO filter), enako pri prevelikem tlaku stvar spet ne deluje prav. Pri večini sistemov je noter tudi tlačni regulator, pri poceni pa možno tudi da ga ni. Poglej specifikacijo in preveri če ima ok tlake.