Gradnja hiše

optiplex

Guru
13. dec 2015
5.637
3.870
113
Možno, pri meni ni blo tko, ne samo da je nadzorni čekiral še fotr je pri štromu stavu ko so plato ulival, da mu niso cevi (za štrom) preščipnil. Zanimivo pa je, kako eni to z lahkoto jemlejo.

Res je tudi, da nisem dal za nadzornega le 300 eur. Je pa zanimivo glede na popis del nisem izbral enega od njegovih priporočenih izvajalcev.

Ko imaš PZI in popis del, tudi izvajalci ne morjo fejkat kej dost in pavšalirat po domače. In ko jim pokažeš kontra ponudbe postavko za postavko jih kr trokira.

Moj pristop je bil tak razumem, da je pri neki postavku + 10, ne razumem pa 40%. Tak način je bil zlo učinkovit. Tudi res je da nikoli nisem najcenejšega zbral ampak ponavadi precej zbil dražjemu.

Ko gradiš si morš za ponudbe vzet čas in potrplenje, ker nikol z večjo lahkoto ne prišparaš toliko denarja kot takrat.
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
17.497
8.862
113
Se strinjam. Samo takih, kot si ti je malo. Večina se ne spravi tako zraven. Pa ne gre samo za denar, gre tudi za kvaliteto izvedbe.
 
Nazadnje urejeno:

optiplex

Guru
13. dec 2015
5.637
3.870
113
Bistvo foruma je, da ljudje začnejo gledat kam pravzaprav dajejo svoje življenjske prihranke ali pa pufe za več desetletij. To, da si pri taki investiciji brezbrižen, statičen je čista norost.

Vem pa da je enim tudi težko ponudbe zbirat.

Še enkrat priporočam, dober načrt in zbiranje ponudb. Z natančnim popisom del vas izvajalci ne bodo farbali, ter boste lahko vsaj pri gradnji in grobi instalaciji prisparali konkreten denar z enostavnim pristopom primerjanje cen izvajalec za praktično isto stvar.

Tudi praviloma dober nadzorni ti povrne investicijo, ni pa vedno nujno tako, to moram priznati. Vendar je dovolj informacij kdo je dober in kdo ima reference in kdo ne.

Seveda svetujem tudi lasten nadzor kot je to le mogoče.

Jest sem začel že na sejmu ker sem skakal od štanta do štanta in dajal izračune za itong, modularc, poroterm itd.... Razlike so bile hude, na meji saj ni res pa je.

Nakladanje da se itong splača je pri načrtu bajte prišla 40% višja od modularca. Ko ti tam referent nabija, da je na koncu isto smo mu pokazali celotno sliko z notranjimi ometi in fasado.

Skratka polagam vam, vzemte si čas imejte načrt, popis del itd..., ker boste pršparal ne jurja ampak lahko tudi 30 jurjev in več. Pa ne pretiravam.

Kar lahk še povem, da nikoli nisem vzel nekega sp ja (one man band), tega sem se ogibal.
 

dejan_

Guru
23. maj 2012
2.262
1.922
113
Nisem sicer one ma band s.p., ampak me zanima kaj bi bilo narobe s takimi izvajalci.

Jih poznam kar nekaj pa so čist OK.
 

Gatto

Guru
19. jul 2007
18.746
887
113
tu in tam
Citat:
Uporabnik dejan_ pravi:
Nisem sicer one ma band s.p., ampak me zanima kaj bi bilo narobe s takimi izvajalci.

Jih poznam kar nekaj pa so čist OK.
multipraktiki so najboljši-na vse se malo spoznajo-poudarek na malo..
rolleyes-1.gif
 

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.128
2.291
113
v lokalni ostariji
take kot je optiplex izvajalci najraje nategnejo. še ve ne kdaj in kje. na žalost.
poln samega sebe...

popisi se razlikujejo kot dan in noč... pri enih projektih je vse skupaj eno navadno skropucalo. količine napačne, manjkajoče postavke.. eni so pa narejeni kvalitetno. enako ej s nadzornimi. eni so ok eni pa daleč od uporabnega. (boh pomagi tistim investitorjem ki jim tak nadzoruje... )
 

gr69

Guru
15. dec 2009
11.289
2.391
113
še v SLO - ampak komaj
Počasi - z one man bandi ni težav, dokler se dejansko ne trudijo odšpilati simfonije (znajo vse sami).

Mene pri one man bandih najbolj moti, da znajo tretjino časa med delom pretelefonirati in vmes še kam “skočiti”,
ker morajo ali urediti kako reklamcijo ali se zmeniti za naslednji posel.

Sem pred leti dobil enega takega (ne po lastnem izboru - “kupil” skupaj s pečjo) za vezavo kurilnice. Saj je naredil - ampak namesto v enem dnevu je pacal 3 x po pol dneva, zraven pa potegnil še en nepotreben obvod.
Sem najprej razmišljal, da bi resno reklamiral - pa sem raje pustil “na miru”, ker da bi še en tak “popravljal” za tem, bi verjetno spet vzelo 3 dni in vprašanje ali bi potem še kaj delalo.
Me pa čaka sedaj “prenova” razpeljave v kurilnici (dodana 3 ogrevalna veja) in mi je že sedaj slabo samo, ko pomislim, da bom moral iskati majstra.
rolleyes-1.gif


Edit: typo
 
Nazadnje urejeno:

igi

Guru
13. okt 2007
5.339
975
113
Celje
Obišči stran
Med s.p.-jevcem in d.o.o.-jem je ena precejšnja razlika. Če gre kaj konkretno narobe imaš pri spju vsaj majhne šanse da dobiš kaj povrnjeno (ker ima v lasti kakšno nepremičnino) pri nategunskem doo pa je po navadi težko kaj izterjati. Je pa pri vseh oblikah izvajanja najbolj pomembno pogledati reference. Pa še to je problem. Kar poglejte Val in njihova vrata...

Po drugi strani pa recimo kupiš klimo pri znanih slo trgovcih ki ti uredijo tudi montažo. Upam da razumete, da za njih delajo zunanji izvajalci. Spji, dooji, hrvati,... in za denar ki jim ga ponudijo trgovci to niso tisti iz vrha referenc ampak praviloma tisti ki tudi poleti nimajo dela... tisti ki vsaj približno vedo kaj delajo jim dela ne manjka.

Zato da spja črtas zaradi oblike poslovanja, na polno pa zaupaš nekemu dooju po moji oceni ni najbolj pametno. Seveda pa tudi jaz za gradnjo komplet hiše nebi vzel nekega univerzalca ki “zna vse sam”.
 

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.203
4.672
113
Jaz sem delal nekaj sam, nekaj pa s S.P.-ji. Mali se med seboj tudi povezujejo oziroma poznajo in ti zna en priporočiti drugega s katerim dela. Meni je krovec denimo "poskrbel" še za omete. Če je prvi v redu, potem verjetno ne bo priporočal nekoga, ki je slab.
 

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.128
2.291
113
v lokalni ostariji
firma s 100 zaposlenimi pa ne bi znala zadeve zavlečt za 4x? dajte no. če je gužva tudi velike firme zavlečejo, ne naredijo, gredo drugam... ni to samo domena one man band-a...
 

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.088
3.574
113
Marlbor
Pazi, saj je že to greh, da se na telefon javlja med tem ko dela na tvojem objektu. Hkrati pa je uber neresen, ker ga je enkrat klical, pa se mu ni javil.
 

lanos

Majstr
4. feb 2011
6.615
410
83
Zanimivo branje. Sem pa dobil občutek, da je problem v tem, kdo te kje bolj "nategne".
Pol se pa vprašam, a je v Slo še kaj pošteno narejeno???

PS. Imel sem pa kr nekaj podobnih problemov, kot ste jih opisali.
 

Jabe

Guru
1. okt 2007
12.309
5.339
113
Seveda so. Če pod pošteno razumeš, da se držijo dogovorjenega. Tako cene kot izvedbe. Če pa pod pošteno misliš, da mora biti najcenejši pa da mu pol se malo zbijas, on pa naj bi naredil superiorno, pol je pa res problem najti poštenega.
 

lanos

Majstr
4. feb 2011
6.615
410
83
Točno tako @Jabe.
Problem je, ker se ima vsak za poštenega, dejansko je pa danes nekam veliko mojstrov "naredim vse" in potem še tistih nekaj res poštenih pade na slab glas. Je pa tud res, da so tudi stranke včasih takšne, da z ničemer niso zadovoljne. Največkrat, ker si niso predstavljale, kako naj bi vse skupaj izgledalo in pa zaradi zbijanja cene.
 

Hanzi

Guru
27. jul 2007
46.263
5.821
113
pri taščici
A ste ze kdaj doziveli da v hrusko.betona na gradbiscu ne dodajajo vode?. Malo bodite pozorni. Z dodajnjem vode , trdnost betona zniza lahko za cetrtino.ali celo vec.
Preveril franci pri drobljenju kock iz iste hruske (pred in po dodajanju vode)
 
Nazadnje urejeno:

gr69

Guru
15. dec 2009
11.289
2.391
113
še v SLO - ampak komaj
Citat:
Uporabnik Pbutec pravi:
Pazi, saj je že to greh, da se na telefon javlja med tem ko dela na tvojem objektu. Hkrati pa je uber neresen, ker ga je enkrat klical, pa se mu ni javil.

Ne - ni problem, ker se na telefon javlja - problem je, ker je bil “non-stop” na telefonu in ker je mene prestavil, da je reševal svoji dve reklamciji. In kot omejeno - tudi pri meni ni naredil “čisto” -‘“popravljal” bom na svoje stroške in s mojstrom, ki ga bom sam izbral.