Samsung Galaxy S5 (SM-G900F) - nejasen zvok

Bajkman

Majstr
23. jun 2010
3.649
147
63
Torej, dogaja se, da me sogovorniki s tega telefona na momente (morda večinoma) slabo, nejasno slišijo. Je seveda zelo naporno konstantno se ponavljati. Morda kako besedo kdaj "odreže". Slišalo naj bi se me "zamolklo".
Seveda sem takoj pomislil za zamašeno/zamašeni luknji obeh mikrofonov. Telefon sem takoj razstavil, pregledal obe luknji do membrane, na notranji strani pa tiste gumaste dovode, tako da so sedaj zagotovo čisti. A zamolkel zvok ostaja.

Nenavaden fenomen, katerega opažam, pa je, da če telefon prislonim na uho z ramo, ta zamolklost postane tako izrazita, da se me skoraj ne da razbrati. Takrat se me očitno praktično ne razume. Tudi ko besedo ponovim, dobim z druge strani "Kaj?"..
Čeprav povem glasno in razločno. Če z ramo prislonim, s tem ne zamašim enega ali drugega mikrofona na nikakršen način, pazljiv sem tudi, da ne oddaljim primarnega mikrofona od ust.

Naj povem, da signal ni težava, saj se to dogaja povsod.
Sem pa poizkusil za test prisloniti aparat na ramo ob uporabi bluetooth slušalke in ob uporabi priloženih slušalk na kabel. V takem primeru pa me slišijo v redu, kar je potrditev, da ob pritisku z ramo v veliki meri ne poslabšam sprejema in oddajanja signala.
Hec je tudi, da če uporabim aplikacijo snemalnik (diktafon) nastavim snemanje z zgornjega ali spodnjega mikrofona, govorim v pripadajoči mikrofon, se mi zdi posnetek zelo "čist".

In spet, če telefon prislonim na ramo ter naredim posnetek z priloženo diktafon aplikacijo, je posnetek čist.

Morda komu pade na misel, kaj bi lahko bila težava? Jaz najdem edini potencialni vzrok v dušenju šuma iz ozadja, a tudi če to funkcijo izključim, zvok ni čist in se poslabša ob prekletem pritisku z ramo...
bonk.gif


Pomislil sem na konektor med osnovno ploščo in spodnjo polnilno ploščico, na kateri je tudi mikrofon. Morda bi pritisk z ramo na zgornjem delu telefona ohišje do neke mere zvilo, posledično pa bi kaka izmed povezav na konektorju izgubila stik.
A ob takem scenariju bi se zvok moral poslabšati tudi pri uporabi diktafona.
 
Nazadnje urejeno:

kocka

Pripravnik
18. sep 2007
445
12
18
Imam vprašanje, oz. dve. Prostoročno na gsm se to tudi dogaja? Si probal preko bluetooth prostoročni slušalki, je tam tudi problem?
 

Bajkman

Majstr
23. jun 2010
3.649
147
63
Seveda sem probal. Pozabil omeniti, da prostoročno je zvok v redu, kolikor je pač lahko. Morda bi prostoročno moral nasloniti še na ramo in na tak način vprašati po jasnosti.
Da, ob uporabi bluetooth slušalke tega problema ni, tudi če takrat telefon prislonim na ramo.
 

Smajo

Fizikalc
15. maj 2012
548
25
28
hraše
Poizkusi še kak drug telefon, mogoče pa ti nisi kompatibilen s tem telefonom oz. položaj telefona med pogovorom ni pravi.
 

Bajkman

Majstr
23. jun 2010
3.649
147
63
Imam tudi S4, kjer teh problemov ni. Pa je zelo podobno dizajniran, samo da ni vodoodporen.
Pomislil sem tudi na položaj. Dizajn obraza itd...
Ne morem pa doumeti, zakaj se toliko poslabša zvok ob pritisku z ramo.

Če teoretiziram: prisotna napaka se takrat bolj izraža?
 

kocka

Pripravnik
18. sep 2007
445
12
18
Jaz mislim, da je problem v tem, da pri telefoniraju "na ušesu" nehote prekriješ odprtino, kjer je mikrofon. To sem imel tudi sam na enemu HTC, kjer sem nehote prekril odprtino in so bili simptomi isti. Če pa tudi to ni krivo, dobiš lahko nov flex z mikrofonom za cca. 10 eur in zamenjaš.
 

Bajkman

Majstr
23. jun 2010
3.649
147
63
Saj to je, da ZAGOTOVO ne prekrijemo niti enega niti drugega mikrofona. Sem za vsak slučaj celo preverjal pred ogledalom.

Ni bil prekrit noben mikrofon, telefon na rami, sogovornik jamral glede slabega zvoka.
Kadar telefon normalno držim s tremi prsti, prislonjen na uho, je večino časa sprejemljivo. Kakor pa dam na ramo, je katastrofa.

Polnilno ploščico, na kateri je mikrofon, sem na Aliexpress že naročil in bom poizkusil, ko prispe.

V uspeh sem v naprej podvomil zato, ker se slab zvok ne pojavi, če na isti način dam na ramo in se snemam.

Hvala za nasvete, če je še kak na zalogi, se priporočam.

Seveda bom javil rezultate, ko karkoli odkrijem.