Svež hmelj

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.645
9
113
Alter.si
www.skodelica-s-sliko.com
Zivjo,

Naslednji teden racunam s kuho enega pale-ale, ki bi ga rad naredil s "svezim" - domacim hmeljem. Ko je bil pobran nisem imel casa za varjenje, zal, za to sem ga posusil, vakuumiral in zmrznil.

Ker bom delal prvic z ne-kupljenim hmeljem, me zanimajo vase izkusnje:
- kako tocno lahko ocenim AA?
- je kaka "metoda ostrega očesa" glede deleza peleti vs. domac posusen hmelj?
- ali storzki plavajo ali potonejo - je bolje da na iztok dam bazooka filter, da mi ne potegne v pumpo?
- mletje domacega hmelja, je smiselno ali brezveze?

Toliko mi za enkrat pade na pamet
smile-1.gif
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
15.833
3.854
113
V osnovi posušen hmelj ni več "svež" hmelj. Svež hmelj je hmelj, ki je neposušen in se ga uporabi direktno po trgatvi as-is. To da je hmelj peletiran ni nič bistveno različen od celih strožkov, peleti so samo oblika za lažji transport in večjo obstojnost kadar niso podvrženi vakkumu. Mogoče je pri nas malce težko dobit storžke, ampak v US, UK in ostalih homebrewing razvitih državah so storžki precej bolj popularni za domača piva oz. so no1. izbira vsaj kar se tiče dry hoppinga (sam kupujem hmelj v storžkih iz anglije). Seveda so nekatere tehnološke razlike med peleti in pa storžki, o tem malo kasneje.

1. AA lahko poskušaš ocenit s primerjavo z znanim hmeljem tako da skuhaš čaj in primerjaš grenkobo. Delno je AA odvisen tudi od same vrste, tako da pač predpostaviš iz tega kar piše pri opisu za vrsto. Boš pa težko zadel v nulo, ampak samo približno. Zato se tudi domačega hmelja ponavadi ne dodaja za grenkobo ampak se ga uporabi samo za aromo. Torej za zadnje minute kuhanja ali predvsem kot dry hopping. V tem primeru je AA nepomemben.

2. če je hmelj pobran v pravi tehnološki zrelosti potem ima enake aromatične lastnosti kot industrijski, ni bistvene razlike. Med peleti in strožki naj bi bilo okoli 10-15% razlike v potencialu AAja ker imajo peleti boljše kontaktne lastnosti. Po drugi strani imajo celi storžki boljšo (naravno) zaščito lupulina kar pomeni da so nekoliko bolj aromatični na isto maso. So pa te razlike minimalne oz. klasične doze ponavadi delujejo za obe vrsti hmelja enakovredno.

3. storžki načeloma plavajo, je pa tako da če dodajaš med kuhanjem lahko pod vplivom toplote precej razpadejo in se omehčajo tako da jih del vedno tudi potone oz. razpadejo.

4. mletje nima smisla. Celi storžki so tradicionalna oblika hmelja in se jih ni nikoli mlelo, tako da jih tudi tebi ni treba.
 

rookie

Fizikalc
7. jul 2009
515
29
28
Bela krajina
Kje kupujete hmelj?
Po naših spletnih trgovinah ali tujina?
Moram nekaj nabavit, pa gledam, da me pri nas pride ptt več, kot stane hmelj! 😀