Specialna piva

joorn

Pripravnik
15. feb 2015
168
2
18
Citat:
Uporabnik Damc pravi:
Zanima me, kako ste (tisti, ki ste že delali kakšno božično varianto piva) dodali začimbe? V boil ali v prime batch (kot začinjen sladkorni sirup)? Pa seveda kako.
Tnx
Jest običajno vržem izbrane dodatke v Dry Hop. Še bolje pa bi bilo v Whirpool na cca 80c.
 

Chuck

Pripravnik
12. feb 2016
59
0
6
Si našel še en divji recept.
tongue-1.gif
Sprobaj ga če ga hočeš ampak za sveži hmelj si malenkost prepozen. So ga potrgali kakšne 3-4 tedne nazaj.

Daj pobrskaj po teh straneh in boš sigurno našel dober recept, ki dal dobro pivo.
Link

Predvsem preveri tale recept. Tale je začetnikom prijazen pa tudi izkušenejši pivovarji varijo podobne zvarke. Tudi jaz delam eno zelo podobno pivo.
Recept
 

rookie

Fizikalc
7. jul 2009
515
29
28
Bela krajina
Citat:
Uporabnik Chuck pravi:
Si našel še en divji recept.
tongue-1.gif
Sprobaj ga če ga hočeš ampak za sveži hmelj si malenkost prepozen. So ga potrgali kakšne 3-4 tedne nazaj.

Daj pobrskaj po teh straneh in boš sigurno našel dober recept, ki dal dobro pivo.
Link

Predvsem preveri tale recept. Tale je začetnikom prijazen pa tudi izkušenejši pivovarji varijo podobne zvarke. Tudi jaz delam eno zelo podobno pivo.
Recept

Hehehe, ne, sam berem in berem...
Ampak pivo je po okusu izpadlo dobro, iz divjega recepta, sam malo diši po kvasu!
hysterical-1.gif

Pogledam.
 
Nazadnje urejeno:

smarty

Pripravnik
5. okt 2014
477
0
16
A je že kdo delal z ingverjem v prahu, ker bi rad nekaj spacal skupaj variatno ESB pa ingver not pa ne vem, da ne bo preveč 6g na 23 litrov oz. premalo?
 

Maxl

Zelenc'
6. maj 2015
6
0
1
Ima kdo kakšen dober, preverjen recept za Winter/Christmas pivo? Na netu je res veliko med seboj različnih si receptov, da ne vem za katerega bi se sploh odločil :S.
 

koloid

Pripravnik
24. sep 2015
226
0
16
Ja tovrstnih receptov je res poplava. Lansko leto sem naredil prvič letos drugič enako pivo. OK malo sem zamenjal začimbe.
Čas slajenja lahko zmanjšaš za polovico. Torej 64°C / 15' in 68-69°C / 30' oz do negativnega jodovega testa.
Za moj okus sem dal za kakšnih 50% preveč začimb. Sicer v pivu ne prevladujejo vendar imam vseeno da se v pivu preveč ne čuti cimeta in podobno. Kuhal sem v začetku septembra za december - do dedka mraza se bo že zmedil in zaokrožil ( beri izgubil) okus po začimbah. Za karbonizacijo sem uporabil muscovado sladkor. Lahko se igraš z melaso oz podobnimi sladkorji. Zam e je zabavno pivo, ker se res lahko igraš z različnimi začimbami. vsaka nekaj doprinese. JE pa res, da moraš vsake uporabiti čim manj. Drugače imaš Chai;).
in pa še recept:
2627921-O'HolyMalonyCristma'Beer#2.jpg
 

Priponke

  • 2627921-O'HolyMalonyCristma'Beer#2.jpg
    2627921-O'HolyMalonyCristma'Beer#2.jpg
    173,5 KB · Ogledi: 610

Maxl

Zelenc'
6. maj 2015
6
0
1
Koloid, hvala za recept! Saj kolikor vidim je v večini primerov osnova stout, kateremu se potem doda razne božične začimbe
smile-1.gif
.
 

Hoppy

Zelenc'
4. nov 2017
8
0
1
Skuhal sem pale ale

Količina: 45l
OG: 1.054
FG: 1.013
IBU: 35
ABV: 5.3%
SRM: 7

Fermentira drugi dan.
Zanima me, če se vam zdi to za probat ali pustim raje tako kot je?
Imam namen najprej 1,5 kg manga zmrznit nato prekuhat in narest nek ''pire'' katerega dam v vrečko za hmeljenje in ga deseti dan dat v sekundarca z dry hopom za 5 dni.

Kaj bo ratalo? Mislim da malo dvigne OG in s tem tudi alkohol.
Pričakovan okus: najprej močni tropski sadeži ''hmelj citra in cascade,mango'' ,nato šele v pookusu pride grenčica piva.

Mnenja in nasveti?
 
Nazadnje urejeno:

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.645
9
113
Alter.si
www.skodelica-s-sliko.com
Pri mangu pazi, da go res zrel, sicer da zelo rezek okus (odmisli sladkor in upoštevaj le aromo). Jst sem imel eksperimente (lani) da sem pustil primarno 2 tedna in po tem dal mangotovo kašo v sekundar in pustil še dva tedna. Blo ok, samo enkrat sem kiksnil in vzel "normalen" mango in je blo, hja, za spit, ni blo pa to to.
 

Hoppy

Zelenc'
4. nov 2017
8
0
1
Uf, še dobro, ker imam zmrznjene večino še ne čisto zrele mange.
Mislim da bom kupil 3 pločevinke manga in ga stresel not.
 

Hoppy

Zelenc'
4. nov 2017
8
0
1
Pivo Mango pale ale je uspelo.
Ni pa čisto po pričakovanjih ki sem jih imel.
Za 38 l batch sem dal v sekundarca 2 kg pireja manga iz pločevinke.
Se mi zdi, da bi lahko stisnil not še kakšno kilo za bolj prepoznaven okus.
Zanima me pa, če kdo ve zakaj imajo nekatere flaše ne vem kako naj se izrazim 'naporno grenkobo', druge so pa so čist ok.
Flaširam iz polnilnega vedra v katerega dam prej sirup. Dvakrat tudi vmes premešam.
 

paulaner

Pripravnik
6. nov 2016
33
0
6
zdravo!
Jutri spet po dolgem ćasu (več kot leto) varim pivo.
Delal bom božično pivo, vem da je pozno ampak sestavine imam za porabit :)

Zanima me kdaj dodam začimbe (vanilija, cimet,pimet,klinčki,muškatni orešček)?
je to zadnjih 5-10 min vretja kot je napisal nekdo pred mano?