urnik/plan dela za mesec

tratnjak

Fizikalc
10. maj 2009
1.020
32
48
Pozdravljeni,

mogoče kdo ve kako je kaj s tem? Ker imam obcutek da delodajalec kar po svoje spreminja urnike zaposlenih na nacin, da se noben sploh vec ne more nic organizirati naprej.

Kaksne so kaj obveznosti delodajalca oziroma pravice delavca?
Obstajajo kaksni predpisi, koliko casa naprej mora biti urnik za mesec narejen? Kdaj in pod kakimi pogoji lahko spremeni?

Namrec, veliko krat se zgodi, da jim vikende, ko bi koncno enkrat meli zaposleni prosto enostavno skensla, da jih prestavi iz vmesne izmene v popoldansko itn.
Dodatno imajo veckrat kateri tezave, ko bi mogli biti v dopoldanski izmeni ravno tisti, ki bi moral biti v popoldanski vzame dopust in potem na koncu en in isti dela cel mesec v popoldanski...
Zaposleni imajo velike probleme pri kakrsni koli organizaciji - na koncu so vsi med sabo spokregani, ko nekomu zaradi drugega propade plan itn.

Noben se pa seveda ne upa kaj prevec izpostavljat - za to me zanima, ce pozna kdo kaksni so predpisi tukaj in ce imajo delavci kak pravni vzvod?
 

tony

Guru
23. jul 2007
9.390
1.354
113
Bojim se, da takših zakonskih določb ni. Ostane vam samo še grožnja s štrajkom ali pa pogajanja sindikata s firmo (če ga imate in če je za kaj).

Imam recimo kolega, ki je delal v Mercatorju, in je imel šefa, ki je bil nekaj med budalo in sadistom, in jim je dnevno spreminjal razpored. Iz ljubega miru.

Ampak na splošno bi lahko rekli, da ima zadeva v 80% vzrok v neumnosti in jebivetrskosti nadrejenega, le v manjši meri pa v žlehtnobi. Poskusite mu dopovedati, da počne neumnosti, če ne bo šlo, pa direkt k direktorju. Trenutno je recesije konec in je nove ljudi na trgu dela kar težko dobiti...

Srečno.
 

CLIO15

Guru
1. nov 2007
12.306
3.412
113
Za trgovino je v njihovi kolektivni pogodbi,da mora biti zadnji dan prejšnjega meseca izobesen plan za naslednji mesec.
Za ostale panoge ne vem.
Lepo delodajalcu predstavit to v pozitivni luči in če ni totalna budala bo razumel da je boljše biti organiziran in brez stresa kot pa kar nekaj.
 

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.645
9
113
Alter.si
www.skodelica-s-sliko.com
Koliko se dela? Naceloma se lahko sklicujes na 40urni delavnik, a ce zadostuje temu in nimas nekih nadur, je zakonsko to naceloma ok. Razen ce dobis nekoga, ki bo nasel dlako v jajcu
 

BlonG

Pripravnik
10. avg 2010
174
15
18
https://zakonodaja.com/zakon/zdr-1/148-clen-razporejanje-delovnega-casa

(1) Razporeditev in pogoji za začasno prerazporeditev delovnega časa se določijo s pogodbo o zaposlitvi v skladu z zakonom in kolektivno pogodbo.

(2) Pred začetkom koledarskega oziroma poslovnega leta delodajalec določi letni razpored delovnega časa in o tem pisno obvesti delavce na pri delodajalcu običajen način (npr. na določenem oglasnem mestu v poslovnih prostorih delodajalca ali z uporabo informacijske tehnologije) in sindikate pri delodajalcu.