Strosek delodajalca na 1000€ neto place ?

I

Izbrisan uporabnik #9334

Janšo sem ti vrgel pod nos kot podoben primer poimenovanja po svoje oz. "nekakšne pesniške svobode" ki jo na tem mestu vsiljuješ.

Prispevek za pokojninsko in invalidsko zavarovanje ima vse lastnosti sklada.
Če vidiš pred seboj neko čudno žival, ki ima spredaj mavelj in zadaj rep, je cela tako špičasta da moraš dvakrat pogledat kje so rogovi in kje rit, pod vampom ji visi vime, ves čas nekaj žveči travo in vsake toliko reče "MUU", - potem lahko s precejšnjo gotovostjo izjaviš, da je tista čudna žival Krava.

Isto je s tem pokojninskim denarjem, saj ima vse lastnosti sklada. Če je pa vmes nekje fond postal premajhen in se niti nima časa nalagat, bo pa razlog verjetno kje drugje in ne v formulaciji, kaj je in kaj ni "sklad.
rolleyes-1.gif


Ter - da je treba denar plemenititi, menda ni treba dokazovati ali kako? Kaj pa drugega banke delajo? Služijo 2x : prvič ko tvoj denar obrnejo in ga oplemenitijo, ter drugič ko ti za to čast (da smejo varovati in upravljati s tvojim denarjem) zaračunajo strošek vodenja bančnega računa
stupid-1.gif
Tudi TO je eden od številnih razlogov, da je nenadoma pokojninski sklad postal premajhen.
 
I

Izbrisan uporabnik 474

Če povzamemo tvojo analogijo z kravo in kar ti hoče Apollo povedat - če se svinja obleče v kravo in izgleda kot krava, vsi ji pravijo krava, še to ne pomeni, da je res krava... Sklad bi naj bil, če spet primerjamo, en vlki piskrček, v katerega dinarčki not padajo in ko jih potrebuješ, padejo ven. Šparovček, po domače. Naša pokojninska shema ali "sklad" pa je ima z piskrčkom skupne samo stene, ker dna ni. Tam, kjer bi naj bilo dno in poskrbelo, da cekinčki ostanejo noter, so lačna usta našega goveda, imenovanega "država."
 

Jabe

Guru
1. okt 2007
12.329
5.362
113
no, očitno tudi ti nisi najbolj zastopu kako pokojninski "sklad" deluje. Oziroma, samo zato ker je država res ven jemala (pa ne bi smela) za druge stvari kot penzijo, še ne pomeni da je bil pokojninski "sklad tako deluje.
 
I

Izbrisan uporabnik 474

No pa da slišimo pravilno, učeno definicijo pokojninkega sklada - to, kar bi naj bil in to, kar dejansko imamo...
 

Jabe

Guru
1. okt 2007
12.329
5.362
113
a rabiš še enkrat imeti napisano?

Citat:
Uporabnik Apollo8 pravi:


O kakem skladu bluzis? Denar ki ga danes odvedes za penzijo gre direktno v izplacila. In ze v jugi je bilo tako. Nihce ni nikamor vplaceval ampak se je samo prenakazovalo.

In kot je tomi napisal - gre za ponzi. in zato je v jugi to laufalo ker je blo delavcev vec kot penzicev. Danes pa ljudje zivijo dlje ins e jih rojeva manj. In tak sistem ni vec vzdrzen.

ni vzdržen in nikakor ne dovoljuje več, da bi šel iz kakega drugega namena v ta žakelj segel, kot se je lahko kdaj v preteklosti. 2. problem (poleg razmerja vplačnikov in porabnikov) je pa bil, da se je toleriralo, da se v malho niti ni dalo. v bivši jugi, kjer bojda ni bilo nič tako kot je treba, so bili najprej prispevki, potem plača in ni bilo najmanjše možnosti, da dočakaš "penzijo" pa ti šele takrat povejo, da nau šlo, ker iz tvojega konta ni nič notri prišlo - s strani delodajalcev, da smo si na jasnem. in če ni nič. notri, tudi nič ven ne moreš vzeti, pa čeprav si država.
 

jtfc

Guru
24. jul 2007
19.544
2.407
113
Za ene par sem pa res slisal... Zgleda, da je sok prehud, ker ne vejo kaj pocet.
 
Nazadnje urejeno: