Tropinovec

ribicija

Guru
4. sep 2007
2.315
1.339
113
Druzba a imamo koga, ki je ze delal oz kuhal tropinovec. Ze leta se pogovarjava s fotrom, da bi ga za probo naredila nekaj litrov pa nisva prepricana v postopek priprave tropin...ostalo nama je potem jasno, saj ze leta pripravljamo svojo slivovko, ki je po ocenah odjemalcev top...
 

Gatto

Guru
19. jul 2007
18.746
887
113
tu in tam
Če bi kdo rad kuhal močeradovca, je teh živalic zdajle polno po gmajni..
evil.gif
🐊
 

bratusm

Fizikalc
29. jan 2014
615
38
28
Citat:
Uporabnik ribicija pravi:
Druzba a imamo koga, ki je ze delal oz kuhal tropinovec. Ze leta se pogovarjava s fotrom, da bi ga za probo naredila nekaj litrov pa nisva prepricana v postopek priprave tropin...ostalo nama je potem jasno, saj ze leta pripravljamo svojo slivovko, ki je po ocenah odjemalcev top...

Navodila: http://bit.ly/2xdLqxg
Kaj pa nastane, pa je vprašanje...
 

sandra

Guru
10. dec 2007
5.780
2.243
113
Ta navodila so čisto mimo, tropine se da v sode ki se ga po koncu vrenja vaserdiht zapre.
 

birca

Pripravnik
26. okt 2007
410
17
18
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
N atropinovc se ne spoznam, ampak če je slivovka res dobra, bi me pa zanimala ...

Če prideš kaj na obalo, se lahko oglasiš pri meni na degustaciji slivovke.
cool-1.gif
.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
15.842
3.865
113
Tropinovec lahko delaš iz rdečega in belega grozdja (vina) ... tu se potem tudi loči postopek. Za rdeče grozdje se po maceraciji odstrani tropine ki so že (povečini) sfermentirale, mogoče se jih pusti še par dni in potem vrže v kotel in destilira. Pri belem grozdju se ponavadi tropine malo namoči, pogosto dodaja celo sladkor in pusti da sfermentirajo v sodu enako kot velja za ostalo sadje (slive), potem gredo v kotel. Se pa dobi iz belega grozdja (ponavadi) manj kvaliteten tropinovec .. oz. če hočeš višjo kvaliteto potem se dela originalna "grappa" tu je malo razlike že v predelavi grozdja ki se rabi za mošt. Tropine se namreč manj preša, tako da imajo malo več tekočine/sladkorja in potem se ne dodaja nič vode.

V osnovi to kar se dobi pri nas pod imenom tropinovec na policah je bolj "grappa", torej kvaliteten produkt iz dobrega grozdja narejen po kvalitetni metodi in destiliran tako da dobiš poln okus/aromo. Ponavadi rabi nekaj mesecev stranja da se prav uleže. Originalno se je pa tropinovec kuhal samo zato da se je porabilo ostanke od trgatve in se ga je potem destiliralo na "nevtralno" aromo/okus ter porabilo za mešanje (likerji).
 

skala

Majstr
27. feb 2013
10.089
346
83
Kamnje
grapa tradicionalno pač ni kvalitetno žganje ker so ga morali zaradi prepovedi destilacije kuhati skrivoma.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
15.842
3.865
113
To kar se v italiji sedaj prodaja kot grappa je kvaliteten destilat, ker imajo tudi geografsko zaščiteno poreklo in pa precej strog pravilnik za pridelavo .. je pa res da po domače je pri njih vse grappa in je enako kot pri nas tropinovc. V osnovi najslabše kar se da dobit od žganjice, namenjeno bolj kot ne samo samo likerjem (al pa pogosto za "koreto").

Še vedno pa obstaja tudi dober tropinovec če ga narediš prav in s kvalitetnih surovin. Pa tropine ki se sedaj dobijo ven iz mehanskih preš zagotovo niso kvalitetna surovina (ker je najboljši del odtekel in bo postal vino).
 

sandra

Guru
10. dec 2007
5.780
2.243
113
Povej kakšen je pravilen postopek pred kuhanjem- to je tropine z moštom ( seveda čimveč sladkorja) v sod in počakati da prevre.
 

ribicija

Guru
4. sep 2007
2.315
1.339
113
Odlične informacije. Tropinovec če ga bi že delali bi delali zgolj in samo kot dodatni produkt k sadjevcu in bi ga imeli za razna mešanja z borovničkami in podobno. Pri nas itak delamo dvojni prežig slivovke, torej celoten šnops še enkrat prekuhamo in to je potem primerno za blagovno menjavo. Verjetno bomo tudi v tem primeru naredili enako.

Težava je v tem, da nam je spomladanska pozeba v dveh zaporednih letih naredila veliko škode in nam zmanjkuje žganja za lastno porabo oz. predelavo in potem nam ostane še kakšno drugo sadje, ki ga ne moremo porabiti za "likerje" in ostale derivate.
Hvala vsem za enkrat.

@sjvt1: slivovka je vrhunska in precej močna; 52%
 
Nazadnje urejeno:

lanos

Majstr
4. feb 2011
6.615
410
83
Citat:
Originalno se je pa tropinovec kuhal samo zato da se je porabilo ostanke od trgatve in se ga je potem destiliralo na "nevtralno" aromo/okus ter porabilo za mešanje (likerji).
Točno tako.
Včasih se je vse porabilo. Tako da tukaj ni neke kvalitete. Če se pa kaj namoči, je pa že boljše.
PS. Tudi peclje od grozdja so včasih sušili in potem v pečeh kurili.
 

skala

Majstr
27. feb 2013
10.089
346
83
Kamnje
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
To kar se v italiji sedaj prodaja kot grappa je kvaliteten destilat, ker imajo tudi geografsko zaščiteno poreklo in pa precej strog pravilnik za pridelavo .. je pa res da po domače je pri njih vse grappa in je enako kot pri nas tropinovc. V osnovi najslabše kar se da dobit od žganjice, namenjeno bolj kot ne samo samo likerjem (al pa pogosto za "koreto").

Še vedno pa obstaja tudi dober tropinovec če ga narediš prav in s kvalitetnih surovin. Pa tropine ki se sedaj dobijo ven iz mehanskih preš zagotovo niso kvalitetna surovina (ker je najboljši del odtekel in bo postal vino).
ji italijani imajo strog pravilnik samo za plačevanje carine... drugače pa... khm... sever še v redu jug je pa itak afrika. glede žganja so pač strogi ker je to tradicija in je bilo to vedno v domeni države ali celo prepovedano. so potem vedno v slovenijo prišli kupovat... oziroma takrat še v jugoslavijo.
 

skala

Majstr
27. feb 2013
10.089
346
83
Kamnje
Citat:
Uporabnik sandra pravi:
Povej kakšen je pravilen postopek pred kuhanjem- to je tropine z moštom ( seveda čimveč sladkorja) v sod in počakati da prevre.
praviloma se sladorja ne dodaja ampak pusti kar pač ostane od mošta. če hočeš količino pa dodajaš sladkor... še prej ga dodaš tudi v vino da je več vina...
grims-1.gif