Kje ste metalci in kemiki?

mistique

Guru
16. jun 2009
13.074
879
113
Emona / Carnium
Stvar je taka, da imam en nakit iz platine, ki mi veliko pomeni, vendar ne toliko, da ga ne bi spremenil v črn nakit iz platine. Torej, da nakit postane črn in da nimam potem ves čas črne kože, ker bi "barva puščala"
grin1.gif
Po posegu je lahko "finiš" mat ali svetleč, mi je čisto vseeno.
Ali je to izvedljivo? Ker ste eksperti v eni témi dokazali, da je vaše znanje na visokem nivoju, bom slepo zaupal vašim predlogom
smile-1.gif
 

bizi

Guru
21. nov 2007
27.271
-2.004
113
Kočevska
Platina je žlahtna kovina in dvomim, da se jo da obarvati s kako površinsko kemijsko reakcijo.
 

Fe3

Thinc
13. avg 2007
1.054
16
38
55
Vzhodna Gorenjska
Težka bo!
Wiki
Svinčev cuker bi mogoče še našel, kisline pa nimam. (Če pa bi se jo kdo spravil pridobivat iz kovine, je niti ne rabiš veliko - stehiometrično; je pa vprašanje izkoristka izolacije.) Rabil bi še en spodoben usmernik.
Mogoče bi bil to izziv za kakšnega firbčnega galvanizerja.
 
I

Izbrisan uporabnik #9334

Morda malce pozno, vendar sem šel malce brskati po mojem sto let starem spominu.

Torej, obstaja t.i. "platinsko črno", ki se dobi pri redukciji raztopine platinovega klorida s formaldehidom, potrebuješ pa alkalni medij. Dobiš nek temno zelenkasto siv odtenek, morda bi se lahko reklo malce na malahitno.

Naslednja finta bi morda bila izvedljiva galvansko, kjer bi iz platinovega cianida nanesel tanek koloiden sloj na površino platine. Nekoč sem poznal gospoda Borisa Pšeničnik iz Senovega, ki se je na stara leta ljubiteljsko ukvarjal z raznimi galvanskimi postopki z žlahtnimi kovinami (bil je ustanovitelj firme "Sijaj Hrastnik"). Veliko sva se pogovarjala o teh zadevah ... toda gospod že dolgo ni več med nami.

Morda bi povprašal v Galvanizacijo Žlindra v Lj. Po občutku bi pa bil morda najbolj primeren oni prvi, kemijski postopek.