Limonovec

Fadil

pimpL
20. jan 2010
8.561
6.164
113
Pred nekaj meseci sem posadil nekaj pešk limone in zadeva je lepo vzklila in trenutno so rastlinice velike cca. 10 cm. Ker imam željo vzgojiti in kasneje tudi pridelati limone me zanima sledeče. Nekje na netu sem prebral, da je potrebno čakati cca. 3 leta, da bo drevesce doseglo velikost tistih, ki jih prodajajo v Merkurju in da je limonovec potrebno cepiti, če želiš plodove.
Danes sem prebral, da tudi divjak, brez cepljenja obrodi, vendar je zato potrebno 5 let in tudi plodovi so skromni. Če pa limonovec cepiš, se zadeva pospeši. tako naj bi imel plodove že v 3 letih.
Zanima me sledeče. Zakaj je sploh potrebno limonovec cepiti? V čem je point tega cepljenja? V naravi tega nikoli ni bilo, zato me zanima kaj se s cepljenjem zgodi? Ima kdo kakšne izkušnje z vzgajanjem limon?
 

jest5

Guru
18. avg 2007
25.165
-8.273
113
Isto kot z vsem drugim sadjem. Iz semen dobiš xyz rastlino z xyz plodovi (edino pri samooplodnih sortah se lahko zgodi, da je rastlina iz semen identična matični rastlini).
Vsake toliko se tudi iz semen pojavi solidna rastlina s solidnimi plodovi(velikost plodov, okus, rodnost, odpornost,...). Če bi rad to novo sorto obdržal, jo precepiš na druga drevesa.