Kaki - aprilski mraz 2016

gr69

Guru
15. dec 2009
11.289
2.391
113
še v SLO - ampak komaj
No - pa je prišel čas, da tudi jaz potrebujem nasvet.

Lansko aprilska pozeba je tudi naš kaki fino prizadela. Lani sem mu namenoma pustil vse kar je po mrazu pognalo, sedaj pa bi vseeno moral "po pameti" obrezati. Pa mi slednje očitno manjka - torej Alter "na pomoč".

Tukaj slike situacije:




Nekako mi je jasno, da mora "srednji" poganjek vstran, ravno-tako je jasno, da se "vrhi" porežejo. Dilema je ali naj pustim samo spodnji "glavni poganjek" in grem "čisto na novo", ali naj pustim tudi tisti del, kjer se je že pričela oblikovati krošnja!?
17758-icon_confused.gif




Ali naj ga kar ven vsekam in hodim v Hofer po kakije.
confused-1.gif
 

enik14

Fizikalc
22. avg 2014
100
28
28
Jaz bi zaenkrat še kar pustil pri miru. Boš videl kaj ti bo letos po lanski pozebi pognalo. Nič se še ne mudi z obrezovanjem, saj ima kaki šele par vej.
 

sistemik

Majstr
15. jul 2011
3.342
313
83
Evo, kaj bi jaz naredil, da okrepim sadiko.
Uporabil bi način vzgoje mlade sadike breskve in nektarine. Torej, odrezal bi vse veje, pustil bi le najmočnejši poganjek in ga prikrajšal na višino željene prve etaže ogrodnih vej. S tem bi sadiko okrepil ( se ne rabi matrat s prehranjevanjem vseh poganjkov), sadika sama pa bo hitro nadoknadila vse to, kar se letos odreže. Pa še lažje boš oblikoval samo krošnjo. Kako kaki rodi, verjetno veš. Torej, po podobni "filozofiji" kot trta - rodni so enoletni poganjki, ki izraščajo iz dvoletnih poganjkov (iz brstov, ki so nastali na lanskoletnih poganjkih). Na tak način tudi obrezuješ.

Katero sorto kakija pa imaš posajeno? Za celinski del Slovenije velja, da je najprimernejša oz. edina primerna sorta Tipo.
Sorti Vaniglia in Persimon sta preobčutljivi na mraz (prodajalcem sadik se to v večini žal ne sanja).
Jaz imam posajeni dve drevesi kakija (obe Tipo) - ena sadika je stara cca 5 let, druga 3, pa se mi v lanski pozebi ni posušila niti ena veja. Pomrznjeni listi in poganjki so odpadli, pognali so novi in kljub temu cveteli in obrodili (4 plodi na starejši sadiki). Cca. četrtina novih poganjkov in listov pa je preživela pozebo, pa je bila pri meni pozeba pogubna za 90+% vsega sadja, ki raste pri meni.

Evo, še skica za obrezanje, kot bi ga opravil jaz. Določene zadeve se ti ne smejo smilit.

 

jest5

Guru
18. avg 2007
25.244
-8.464
113
Pa da ne bo dolgčas...
Kar odrežeš nareži na krajše kose(par brstov), pomoči v hormone za koreninjenje, ter vtakni v vlažno zemljo v toplem prostoru. 5-10% šans imaš, da se vkorenini
tongue-1.gif
 

sistemik

Majstr
15. jul 2011
3.342
313
83
Citat:
Uporabnik sistemik pravi:
Cca. četrtina novih poganjkov in listov pa je preživela pozebo, pa je bila pri meni pozeba pogubna za 90+% vsega sadja, ki raste pri meni.
Nerodno sem se izrazil, mišljenih je 90% plodov.

Kot je pa predhodnik napisal, lahko narediš potaknjence za nove sadike.
Hitreje se ukoreninijo tudi v primeru, da narezane vejice zaviješ tesno v šop (z vrvico) in jih do 3/4 vtakneš v zemljo nekje v kotu vrta in pozabiš na njih za nekaj časa. Naj bi se veliko hitreje in pogosteje pojavile korenine. To mi je svetoval strokovnjak v botaničnem vrtu v Privoli pri Mariboru.
 

sistemik

Majstr
15. jul 2011
3.342
313
83
Citat:
Uporabnik gr69 pravi:
Kje pa dobim doping za korenine?
V vsaki vrtnarski trgovini, npr. v Kalii, pa na zadrugi, v Merkurju, Bauhausu...
To so hormoni za lažje ukoreninjenje - moraš le pazit, da v tem primeru vzameš hormone za olesenele potaknjence, ker imajo v prodaji še hormone za zelene potaknjence ter delno olesenele.

Še slika:

plantellarhizoponiii.jpg
 

sistemik

Majstr
15. jul 2011
3.342
313
83
A ti niti malo ne odganja? Koliko je bilo minusa pri tebi?
Meni sta namreč tudi oba pomrznila, pa sta začela takoj po zmrzali lepo poganjat...
 

sistemik

Majstr
15. jul 2011
3.342
313
83
Meni je tamlad kaki komaj sedaj razvil liste, ki so se nakazovali že pred tremi tedni, tastarejši pa je že poln cvetov...
cheer.gif