Polarizacijski ALI UV filter?

brane_new

Guru
10. feb 2008
14.127
2.208
113
Foto je nabavljen. Rad bi zaščitil objektiv. Pa da lažje čistim.
Oba filtra imata svojo funkcijo in zato v nekaterih primerih neuporabna.
Vseeno, kdaj bom manj zamočil pri amaterski fotografiji. Če bom imel skoz gor UV ali polarizacijaki filter.
In ali je tista svetlobna zaslonka - na objektivu spredaj - zaradi lepšega ali ima kako praktično funkcijo?
 

mii

Pripravnik
29. sep 2007
126
8
18
Za stalno imeti gor vzemi UV filter.
Polarizacijski je uporaben samo v določenih pogojih in tudi nekaj svetlobe pobere, zato ga ni smiselno imeli vedno gor.
Sončna zaslonka ima funkcijo, da prepreči odboje svetlobe v objektivu, v nekaterih primerih, če je kakšna močna svetloba sonca, luči.
 

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.767
626
113
Za zaščito se večinoma uporablja UV filter, ki na sliko nima nekega vpliva, saj imajo ponavadi že fotoaparati pred sam senzor nameščen UV filter. Dobijo pa se tudi t.i. "protect" filtri, ki so namenjeni za zaščito prednje leče in so zgolj navadno steklo.

Sončna zaslonka te "varuje" pred stransko svetlobo, ki lahko pustijo določene odseve na sliki. Za ful širokokotne objektive je navadno to nesmiselno dajati gor, ker imajo premajhen vpliv. Jih pa nekateri tudi uporabljajo za namene varovanja objektiva, torej da rukneš v tisto plastiko in ne v prednjo lečo.
 

scorpion

Fizikalc
25. apr 2008
1.763
67
48
Za začetek ti predlagam, da prebereš kakšno knjigo o fotografiranju, ali pa najdeš kakšne prispevke na netu.. veliko jih je.
Tukaj boš našel kar veliko prispevkov: E-fotografija
Ker če niti o filtrih ne veš nič, niti zakaj je sončna zaslonka, potem ti bo tudi vse ostalo delalo velike težave... razen če boš slikal na "full avtomatic" nastavitvah. A čar ni v tem.. Noben se ni rodil pameten, vaja naredi mojstra, če mojster dela vajo
wink-1.gif

Nekvalitetni filtri naredijo več škode kot koristi na fotkah, za tvoj primer pa uporabi UV filter. Polarizacijski se uporablja samo v določenih primerih. Prav tako sončna zaslonka..