Začetnik-varjenja pive

cynicaal

Pripravnik
2. apr 2016
109
2
18
Ta teden sem preletel par receptov in marsikje naletel na flaked wheat in flaked oats. A se to dobi tudi v kateri od naših spletnih trgovin, ali samo tujina? Sam ne najdem nikjer pri naših.
 

cynicaal

Pripravnik
2. apr 2016
109
2
18
to so torej navadni kosmiči? Ime sicer je enako kot pri navadnih kosmičih, sem pa predvideval, da gre za kakšno pivovarsko "voodoo" varianto
smile-1.gif
 

Wofk

Pripravnik
18. jan 2014
182
0
16
glej za ječmenovimi kosmiči, dodaja se jih za izboljšanje pobstojnosti pene
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.952
323
83
Imaš ječmenove, ržene, ovsene, pšenične (slednjih ne nadjem več).
V vseh trgovinah z živili. Predlagam da kupiš kar žitove, v žitu, kjer te pride pol kile okrog 1€
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
15.833
3.854
113
Precej odvisi od recepta, ampak recimo v kategorijo suhih kvasov za Wit-a spadajo lahko tudi Fermentisovi WB-06, US-05 in T-58.

WB-06 s klasičnim pitch ratejem in fermentacijo na normalnih temperaturah tam okoli 20C daje totalno nevtralen profil, ven pride nevtralno in pitno pivo (nizek FG) ki nima nekih belgiskih značilnosti ampak če uporabiš "začimbe" lahko izpade povsem ok in zelo pitno. Dejansko se pri tem kvasu izrabi problem "kislosti" ki se omenja v sosednji temi, pikantnost pa dobiš noter z začimbami (koriander in tudi malo popra). Malce pozornosti pri tem kvasu je v osnovnih sestavinah recepta, neslajena pšenica prinese beljakovine, celo škrob in ustrezno močno poviša percepcijo telesa zato je kvas z dobro presnovo nujna izbira. WB-06 zadosti tem pogojem, če pa se NE uporablja neslajene pšenice se lahko zgodi da bo manjkalo nekaj v telesu.

V ameriki se wite dostikrat dela z ameriškim nevtralnim kvasom (US-05), velikokrat gre za neko hibridno pivo med klasičnim ameriškim pšeničnim pivom (pšenično pivo s hmeljnim karakterjem) in pa witom (dodatki začimb). Ni ravno po pravilih, ampak pride pa ven vseeno lahko dokaj pitno pivo. Prednost je da ne uporabljaš neslajenih dodatkov, ponavadi je 50:50 pšenični slad in pilsner.

Iz T-58 se da dobit pikanten profil, rabiš pa dobro kontorolo nad temperaturo fermentacije. Malce bolj zahteven kvas, načeloma začetnikom ne priporočam.

Witbier je sicer dokaj zahteven stil, dosti pivovarjev se ga loteval ker zgleda enostaven pa še malce "dodatkov" noter namečeš in dobiš zanimive okuse/arome. Če se dela po stilu potem vseeno priporočam namenski kvas (glede omenjenih suhih nimam pojma, vsekakor delujejo "tekoči" recimo WLP400) in uporabo neslajene pšenice. Za bolj enostavne verzije poletnih začinjenih piv pa glej zgoraj ameriški stil wita.
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.952
323
83
Citat:
Uporabnik cynicaal pravi:
Ko pridem iz dopusta bi rad varil Witbier, pa me zanima, če imate kaj izkušenj s suhim kvasom pri tej vrsti piva. Prilagam dva, ki se mi zdi, da bi lahko bila primerna:
https://www.mojepivo.si/mojepi...an-wit-m21.html
http://www.vsezapivo.si/shop/sestavine/kvasovke/gozdawa-fgb1-10gr-kvasovke-za-blanche-fruity-pivo/

Moje izkušnje, ki so bile opisane še na stari strani:
Citat:
Uporabnik pocast pravi:
Evo, da opišem svoj prvi brew z neslajeno pšenico, upam da komu pomagam...
Delal sem belgijskega wita in sem ubral malo drugačno metodo kot sem sprva mislil in se pogovarjal tukaj na forumu.
Pšenice je bilo okrog 40 procentov, od tega 35% neslajene. Ostalo večina Pale ale, nekaj municha in nekaj ovsenih kosmičev.
Vso neslajeno pšenico sem zmlel (mleje se precej težje kot slajena ali ječmen) zato sem jo zmlel 4krat na različnih razmakih med valjema. Končno mletje je šlo čez z najmanjšim možnim razmakom. Med pšenico sem zmlel še 10% pale ale (encimi).
Pšenico sem drozgal na cca 60st. C pibližno pol ure. Nato sem drozgo zavrel (gelatinizacija).
Nato sem vrelo drozgo zmešal z vodo in ostalim zrnjem na temperaturo 67 st. C. Od tukaj dalje postopek isti kot ostala drozganja.
Teklo je malo bolj počasi kot ponavadi, je bila pa učinkovitost zelo dobra za surovo pšenico (okrog 70%). Začimbe so bile za 70L: 80g coriandra, 60g pomarančne lupinice, 100g limonine trave, pa 5g cardamoma.
Vse je šlo kul, pivo že lepo fermentira, edino skrbi me okus pri samplanju, ker mi je malo nadležen (sumim pomarančno lupino, ker ni bilo grenke, pa sem vzel kar navadno mleto). Sicer pa diši fenomenalno (limonina trava), upam da se še okus zbalansira.
Delal sem dva batcha, eden z T58, drugi z wb06. Fermentira dokaj nisko (okrog 16. st. C), ker mi ti kvasi dajo boljše rezultate na nizkih T.
Sporočim rezultate, ko bo ready, pa držim pesti da se okus pomaranče uredi



Rezultati so!
Pivo je uspelo!
Kvas T58 se po predvidevanju ni najbolje obnesel saj je pogrizel samo do 1013 (OG-1048). Pustil je kar nekaj sladkobe in tudi pivo se ni lepo sestavilo v končni produkt.
Precej bolje se je odrezal wb06, ki je pohrustal do 1007 in naredil ven suho osvežujoče pivo.

Me pa moti preveč goveje juhe v pivu, kar je kriv koriander, ki ga je preveč. Je pa limonina trava opravila izjemno delo na aromi.
Z izdelkom sem zadovoljen, bo pa treba še par popravkov v prihodnje.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
15.833
3.854
113
zmaga.gif


Koriander si uporabil kateri? Si ga zmlel? Recimo tale "naš" od Maestra je ok, obstajajo pa tudi bolj čudno aromatične vrste ki dajejo nek čuden priokus. Moraš pa ga zmlet oz. zdrobit, če ga daš celega ni nič od arome oz. se spet izloči samo neka čudna aroma ne pa tista značilna "sladkobna aroma", če ga zmelješ preveč postane pa preveč agresiven. Najboljše ga je zdrobit na roke v terilnici ali čim podobnim, idealno toliko da poči oz. se odpre ovojnica.
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.952
323
83
Kupil sem ga prav v belgiji v spiceshopu.
Zmlel sem ga pa kar z mlinčkom za slad (dvovaljni) :D

Kot omenjeno, super witt, raklo kiselkast, osvežilen, sam začimbe prevladajo, zato tudi ni v stilu.
 

trpo

Pripravnik
10. jan 2015
175
17
18
Ker je ravno debata o wit-u. Predvidoma moj naslednji batch ta vikend bo moj prvi wit.

Kvas bo WYEAST 3944 (podoben WLP400), delal pa bi 50% pale in 50% pšeničnih kosmičov z dodatkom koriandra in pomarančne lupinice. Me pa zdaj zanima kakšna je razlika med neslajeno pšenico in pšeničnimi kosmiči? Kolikor vem imajo kosmiči zaradi valjanja opravljeno gelatinizacijo?
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
15.833
3.854
113
Problem pri 50% kosmičev bi lahko bil da ne bodo šli skozi encimsko pretvorbo če jih ne zmelješ. Mletje kosmičev pa ne da enakega rezultata kot mletje pšenice. Tako da razlika je več ali manj v strukturi, ki daje mogoče malce drugačen rezultat na koncu. Najbrž pa bi morali tudi kosmiči delovat.
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.952
323
83
Citat:
Uporabnik jaka1980 pravi:
Naredil mi mlin za slad.Pa me zanima, če kdo ve koliko mm je razmaka med valčkoma.

Navadno se regulira razmak, boš pa z cca 1mm zadel bistvo.
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.952
323
83
Mogoče. Klasični imajo nastavljive. Idealno naj bi bilo 0.8mm, kar je debelina kreditne kartice.
Spet odvisno od metode ki jo boš uporabljal.
Idealno je da imaš nastavljivega in lahko testiraš kaj ti paše in si izmišljuješ, ali pa npr če melješ rž ki je tanjši ali pa surovo pšenico ki ima veliko upornost...

Kot sem rekel, da ne kompliciraš 1mm bo zadostil vsem tehnikam.
 

jaka1980

Pripravnik
8. jun 2016
231
6
18
Rabil bi pomoč pri tem receptu.Zanima me celotem postopek izdelave.

Specifikacije:

Količina: 25l
OG: 1.046
FG: 1.007
IBU: 35
ABV: 5.2%
SRM: 6
Učinkovitost drozganja 75%
Sestavine:

4 kg Pale ale
0.5 kg Vienna ali Munich
0.4 kg Cara 30 ali 50
120g Citra
Wyeast 1056 ali Safale US-05