Začetnik-varjenja pive

jest5

Guru
18. avg 2007
25.244
-8.464
113
Ko se pretaka v fermentor.
Vrečko uporabljam le pri izdatnejšem suhem hmeljenju(50+g), da mi ne plava hmelj po flašah
 

Pivopivec1

Pripravnik
23. feb 2014
318
9
18
Citat:
Uporabnik cynicaal pravi:
Da še jaz dodam svoje začetniško vprašanje. Kdaj vzamete hmelj iz pivine? Recimo, če piše 0 minut (flameout), kako dolgo je potem notri? A pustite vrečke s hmeljem do razhladitve oz. pretoka v fermentor, ali kako? Ker na netu so mnenja kar deljena.

0 minut je takrat ko vgasneš plin, daš noter hmelj in začneš hladit. Potem pa vse stočiš v fermentor.
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
17.497
8.862
113
Ugasneš plin, počakaš, da neha vret, streseš not hmelj, zaštartaš chiller in to je to.
 

guliver

Pripravnik
18. feb 2016
573
0
16
Citat:
Uporabnik jest5 pravi:
Ko se pretaka v fermentor.
Vrečko uporabljam le pri izdatnejšem suhem hmeljenju(50+g), da mi ne plava hmelj po flašah

Kako pa na poti v fermentor filtriraš?
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
15.837
3.858
113
V receptih se minute hmelja štetejo za boil, ker to tudi direktno vpliva potem na IBU (grenkobo). Dodajanje hmelja ob 0 min tako načeloma pomeni da od njega ne dobiš nič grenkobe. Kar dejansko ni res saj se AA isomerizira do cca. 80C, je pa res da je funkcija nelinearna oz. je pod 100C stvar precej bolj poičasna kot pri vretju. Ima pa smisel upoštevat par + IBUja če delamo izdaten late hopping in je hlajenje bolj počasno (večina kalkulatorjev tudi podpira "popravke" ki se tičejo hlajenja).

Glede arome so stvari bolj kompleksne in bo moral vsak sam glede na postopke po koncu vretja ugotovit idelno razmerje. Načeloma pa hmelj v 0 min lahko dozirate TUDI drugače (kot "flameout"), googlajte za: "knockout", "hopstand", "whirpoll" ... vsaka od metod je specifična ampak načeloma vse spadajo v isto kategorijo kjer se želi dobiti iz hmelja čimveč (prave) arome.
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
17.497
8.862
113
Citat:
Uporabnik _jackson_ pravi:
Citat:
Uporabnik kalbo pravi:
Ugasneš plin, počakaš, da neha vret, streseš not hmelj, zaštartaš chiller in to je to.

Kaj pa v primeru plate-chillerja? Isti postopek?

Tist moraš pa pač vkalkulirat. Men še ni blo treba, ker še nimam plate chilerja.
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
17.497
8.862
113
Tko da ja, treba pač probavat, kar men deluje na mojo tehniko, komu ne. Sej zato me pa znervirajo enostavčna vprašanja.
 

jest5

Guru
18. avg 2007
25.244
-8.464
113
Citat:
Uporabnik guliver pravi:
Citat:
Uporabnik jest5 pravi:
Ko se pretaka v fermentor.
Vrečko uporabljam le pri izdatnejšem suhem hmeljenju(50+g), da mi ne plava hmelj po flašah

Kako pa na poti v fermentor filtriraš?
Ne rabim, ker vse ostane na dnu lonca.
V fermentorju pa vedno nekaj plava, ker se na hmelj prime kakšen mehurček...
 

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.645
9
113
Alter.si
www.skodelica-s-sliko.com
Ena stvar mi je padla v oči, ki sicer ne omenja veliko, ampak temperatura priminga, kako vroče je prevroče, da ne ubiješ kvasovk in narediš škode? Jaz sem za priming sicer vzel dekstrozo, ker je bila pri roki, prevrel, dal pokrito stat za 10min v ledeno vodo in po tem vmešal v fermentator. Zaenkrat, izgleda ok
smile-1.gif
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
15.837
3.858
113
Za priming velja da je potrebno spravit kvas čimbolj v idealni režim, za večino kvasov je to med 28-32C, tja do 40C ni problema tako da dvomim da boš kdaj to dosegel!
grin1.gif


Glede sladkane vode ti ni potrebno hladit, vliješ noter vrelo ker tist dcl se v 25l ne bo poznal skoraj nič oz. je s stališča mešanja visoka temperatura dodatka celo prednost!
zmaga.gif
 

jest5

Guru
18. avg 2007
25.244
-8.464
113
Ene 5-10 min pred koncem vretja.
Notri je do pretakanja, kjer itak ostane na dnu lonca
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
17.497
8.862
113
Citat:
Uporabnik jaka1980 pravi:
Imam eno vprašanje: kaj dam IrishMoos-u in koliko časa je notri?

Moj nasvet, pozabi na Irish moss in se za začetek osredotoči na pomembnejše stvari.
 

jaka1980

Pripravnik
8. jun 2016
231
6
18
Ja dobil sem ga zraven AG paketa.Kaj pa mi predlagate glede kvasa.Naredim prej štarter?Ali lahko dam navaden sladkor ali DME?
Berem da naj bi to naredil 2-3 dni prej.Kja pravite vi?
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
15.837
3.858
113
Kateri kvas sploh imaš?

Načeloma bi štarter začetnikom odsvetoval. Glede irish mossa če ga imaš ga pač vrži noter, spet pa kot kalbo pravi ni to bistvena komponenta in se raje posveti drugim zadevam.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
15.837
3.858
113
Če ni neko močno pivo bo za 20l piva bo šlo skozi tudi če ga samo rehidriraš (zmešaš v 1dcl sterilne vode) in ga vlliješ v pivino. Za silo bo šlo tudi če ga samo potreseš po vrhu.
 

cynicaal

Pripravnik
2. apr 2016
109
2
18
Safale S04 je suhi kvas. Jaz ga včasih zgolj rehidriram, včasih pa ga posujem kar direkt v fermentor, ko je temperatura pivine na želeni stopnji. Precej je debat, ali rehidrirati ali ne, sam roko na srce nisem opazil neke drastične razlike. Vsekakor pa ga imej pred uporabo vsaj par ur na sobni temperaturi.