kruh

skorpy

organizatorka
18. jul 2007
7.801
0
36
40
sem ratala "expert" za peko kruha (vsaj zame in za moje družinske člane) me sedaj zanima, kako vi shranjujete kruh. Pečem ga namreč načeloma zvečer in ga še toplega dam v papirnato vrečko, le-to pa še rahlo zavijem v polivinilasto. Papirnata vrečka je zjutraj mokra.

Drugače pa pečem verzijo "kruh brez gnetenja oz. no knead bread". Najprej sem ta recept in vse nasvete dobila od ene osebe, nato sem si šla pogledat še malo po netu in pa filmčke na youtube. Kruh je zakon
cool-1.gif

Moja verzija je takole:
3x jogurtov lonček moke
četrtino žličke suhega kvasa
žličko soli
jogurtov lonček in pol vode. Premešamo v posodi, posodo pokrijemo s folijo, pustimo stati na sobni temperaturi 20 ur ali več. Testo "prelijemo" na pomokano krpo ali pogrinjek, rahlo posujemo z moko in zložimo vogale kruha na sredino - glej video, da bo bolj jasno . Testo damo v vročo posodo s pokrovko, ki smo jo predhodno segreli na 200 stopinj. Pečemo 30 min pokrito in 20 min odkrito.
Če delamo dvojne količine, čas pečenja podaljšamo za 10 min. Podaljšano pečenje svetujem tudi pri raznih pirinih, polnozrnati, rženih mokah,...
1409402-17012012172_resize.jpg
 

Priponke

  • 1409402-17012012172_resize.jpg
    1409402-17012012172_resize.jpg
    229 KB · Ogledi: 955

skorpy

organizatorka
18. jul 2007
7.801
0
36
40
pa še ena fotka
1409404-17012012171_resize.jpg
 

Priponke

  • 1409404-17012012171_resize.jpg
    1409404-17012012171_resize.jpg
    254,7 KB · Ogledi: 952
Nazadnje urejeno:

Yogi

Guru
1. sep 2007
4.330
955
113
Pečen kruh vedno na neko rešetko, da se od spodaj ohladi. Pustim do jutra in je zjutraj še vedno svež... Ohlajenega dam ponavadi v kruhovnik, včasih pa v PVC vrečko in v hladilnik (pred uporabo pa za 20 s v mikrovalovko).

Brez gnetenja je odličen, vendar je več umazanije...
 

skorpy

organizatorka
18. jul 2007
7.801
0
36
40
meni se ne zdi vse skupaj tako umazano
grin1.gif
priznam pa da običajnega kruha nikoli nisem delala. Meni se zdi vse skupaj bolj simpl
 

skorpy

organizatorka
18. jul 2007
7.801
0
36
40
meni niti ne ratajo full večje luknje, ne vem pa kaj je fora. meni je kruh všeč, pa rata mi
grin1.gif
 

Sheriff

Fizikalc
26. jan 2009
1.953
0
36
Važn da je tebi všeč, ostalim ne rabi bit al kako
grin1.gif


Toplega pokriješ z navadno krpo, ker če ga daš v vakumsko zaprt prostor ni dobr - ne vem točno
17758-icon_confused.gif

Tko da šele ko se shladi dobro ga lahko daš v kako posodo temu primerno
wink-1.gif


Drugače pa
zmaga.gif
za kruh... pohvalno!

LP,S
 

skorpy

organizatorka
18. jul 2007
7.801
0
36
40
Citat:
Uporabnik Sheriff pravi:
Važn da je tebi všeč, ostalim ne rabi bit al kako
grin1.gif


Toplega pokriješ z navadno krpo, ker če ga daš v vakumsko zaprt prostor ni dobr - ne vem točno
17758-icon_confused.gif

Tko da šele ko se shladi dobro ga lahko daš v kako posodo temu primerno
wink-1.gif


Drugače pa
zmaga.gif
za kruh... pohvalno!

LP,S

ja valda more bit men všeč, pa tistim, k ga jedo
grin1.gif
sedaj ga bom pokrivala s krpo, da se ohladi, potem v vrečko ali pa posodo.

madoniš, kdo bi si mislil 2 leti nazaj, da bom jaz tako dobro kuhala in pekla
cool-1.gif
 

Yogi

Guru
1. sep 2007
4.330
955
113
Brez gnetenja je res veliko boljši in okusnejši... Morte probat, je tak "bolj moker". Ne vem, sredica je čisto drugačna... Lukenj pa ni, mogoče se najde kakšna...
 

gretzky

barbarski, nasilni, objestni motoristični norec
6. avg 2007
5.856
0
36
48
evo me
Koliko kruha pa se speče iz tele tvoje "doze"? Me zanima, koliko veliko posodo moram pripraviti. Bo jena steklo ok?
Sem zdajle zamesil testo (2 lončka bele in 1 lonček polnozrnate moke). Bom sporočil, če je ratalo.
 

samsvojmojster1

Zelenc'
27. jan 2012
15
0
1
Pri nas ga pečemo sledeče:
1kg moke
1kvas
3 žlice olja
1 žlička sladkoraj ter 1 žlička soli.

Kruh zmiksam, dam počivat 1 uro, nato spet zmiksam, kruh potem dam v pekač, spodaj pa peka papir, 20 minut počakam in nato počas dam pečt v štedilnik, najprej imam vratca odprta, nato pa jih po 15 minuah zaprem, to pa zato da kruh ne poči, nazadnje po 1 uri pečenja ga pokrijem s krpo in najboljši je za jest drugi dan.
 

skorpy

organizatorka
18. jul 2007
7.801
0
36
40
jaz imam okroglo jena posodo, premer cirka 20 cm. Pa v njej pečem tudi dvojno količino, s tem da mi kruh zraste v času pečenja do pokrovke
grin1.gif
Enojna količina doseže nekje polovico al pa mičken čez
 

Notranjc

Marco Polo
6. sep 2007
11.976
11
38
Ti mojster, prej se bos navelical kot mi, nas je vec, poleg tega sta samo dva klika potrebna za ban, ti pa vprecej vec rabis za vsakokratno novo registracijo.
 

turbobitch

Lesna Goba
5. dec 2007
22.783
1.460
113
42
Citat:
Uporabnik skorpy pravi:
Citat:
Uporabnik Sheriff pravi:
Važn da je tebi všeč, ostalim ne rabi bit al kako
grin1.gif


Toplega pokriješ z navadno krpo, ker če ga daš v vakumsko zaprt prostor ni dobr - ne vem točno
17758-icon_confused.gif

Tko da šele ko se shladi dobro ga lahko daš v kako posodo temu primerno
wink-1.gif


Drugače pa
zmaga.gif
za kruh... pohvalno!

LP,S

ja valda more bit men všeč, pa tistim, k ga jedo
grin1.gif
sedaj ga bom pokrivala s krpo, da se ohladi, potem v vrečko ali pa posodo.

madoniš, kdo bi si mislil 2 leti nazaj, da bom jaz tako dobro kuhala in pekla
cool-1.gif

Mora tud Blue kej jest.

Kruha še nisem probal tko da hvala!
 

westie

Fizikalc
3. jun 2008
1.753
0
36
112
skorpy, a si probala kaj manj kot 20 ur? to se mi zdi ful dolgo

drugače pa odlično zgleda, pohvale
wink-1.gif


jaz ga pečem po hitrem postopku, ampak bom probala tega, ker res krasno zgleda