Šparglji!

brancin

Zelenc'
27. apr 2008
19
0
1
Domžale
Možno, da so gojeni tudi dobri.Jaz prisegam samo na divje tiste tanke , ki jih je mal težje nabirat kot gojene.(kače)
Priprava:popečeš jih na olju seveda narezane na kak cm in ko so že malo temne oz.popečene dodaš kaka dva do tri žvrkljana jajca.ZAKON. Čisto drugi ukus.Ni za primerjat z gojenimi.
 

crashednburnt

Majstr
Osebje foruma
20. jul 2007
8.730
419
83
Goriška
www.avtopro.si
To, o čemer ti govoriš, niso šparglji ampak lobodičje (če te prav razumem). So pa bistveno tanjši od špargljev, zelene barve in bolj grenkega okusa. Imajo pa več arome.

Drugače pa čez domačih špargljev jih ni. Špaglji zelo hitro izgubijo okus s časom, zato so najboljši sveže nabrani in takoj skuhani.
 

pikapoka

Fizikalc
24. avg 2007
2.148
0
36
Domžale
Špargljeva juha ti pa prov fajn spuca ledvice...cel dan sam lulat hodiš
wink-1.gif
 

brancin

Zelenc'
27. apr 2008
19
0
1
Domžale
Lepo si opisal, točno take mislim samo ,da tvojega imena ne poznam.Istriani jim pravijo šparuge.Ne vem od kod si da jim tako rečete a na googlu tvojega imena ne najdem.Vpiši pa divje šparuge pa boš najdel.Drugače sem pa že slišal da nekdo za sandale reče tudi ajne šuhe rikverc ofnen
hysterical-1.gif
 

Kasius

Hugo Boss Opanæiæ
15. dec 2007
4.061
0
36
Pri tvoji
Še en oboževalec špargljev...predvsem juhce iz njih; ali pa jih ponavadi jem kot prilogo zraven mesa.

So pa potem prijetne vonjave na stranišču, he he..
 

mimmy

Pripravnik
6. avg 2007
520
2
16
z glavo med oblaki
Danes bo za kosilo špargljeva rižota, za večerjo pa šparglji v solati... juhej!

Jaz jih vrsto let sploh nisem jedla, odkar pa sem jih pred dvema letoma odkrila, so kar pogosto na jedilniku. Super so za odvajanje vode iz telesa.
 

crashednburnt

Majstr
Osebje foruma
20. jul 2007
8.730
419
83
Goriška
www.avtopro.si
Citat:
Uporabnik brancin pravi:
Lepo si opisal, točno take mislim samo ,da tvojega imena ne poznam.Istriani jim pravijo šparuge.Ne vem od kod si da jim tako rečete a na googlu tvojega imena ne najdem.Vpiši pa divje šparuge pa boš najdel.Drugače sem pa že slišal da nekdo za sandale reče tudi ajne šuhe rikverc ofnen
hysterical-1.gif

Ja rastlini se pravilno reče lobodika (zato > lobodičje). To je tole. Bere se seveda mlade poganjke.
 

Car

POSTman
4. avg 2007
8.282
1.156
113
55
Planet zemlja
www.posta.si
Citat:
Uporabnik mimmy pravi:
Danes bo za kosilo špargljeva rižota, za večerjo pa šparglji v solati... juhej!

Jaz jih vrsto let sploh nisem jedla, odkar pa sem jih pred dvema letoma odkrila, so kar pogosto na jedilniku. Super so za odvajanje vode iz telesa.
Mi lahko poveš, kako si boš naredila špargljer v solati?
 

brancin

Zelenc'
27. apr 2008
19
0
1
Domžale
T
bonk.gif
o Lododičje jest ne jem in tudi NISEM mislil. da so to divje šparuge.Ne mešaj hruške in jabolka bi rkel naš Lojze.
 

crashednburnt

Majstr
Osebje foruma
20. jul 2007
8.730
419
83
Goriška
www.avtopro.si
V Sloveniji navadno jemo tri vrste špargljev:

1) Gojeni šparglji (beli ali zeleni):



2) "Lobodičje" - mladi poganjki rastline "bodeča lobodika" - Ruscus Aculeatus

Rastlina:



Mladi poganjki te rastline (oz. tisto, kar jemo):



3) Mlade poganjke rastline ostrolistni beluš - Asparagus acutifolius:

Rastlina:



Mladi poganjki (oz. to, kar jemo):

 

brancin

Zelenc'
27. apr 2008
19
0
1
Domžale
Men so dobri divji pa jim ti reč kakor hočeš.Bodičavih labodov žal še nisem jedel.Dobim jih iz istre Poreč pa tudi na naši tržnici v LJ sem jih zadnjič videl.Nabirajo se med skalami oz grmovjem reče pa se jim prav tako šparglji.Pa nebomo zdej nov planet izumli kle gor , menda vem kaj sem jedel in kako zgleda.Bodičavih ne poznam.
 

mimmy

Pripravnik
6. avg 2007
520
2
16
z glavo med oblaki
Na koncu so ratali taki šparglji: olupljeni in kuhani v kropu, gor pa trdo kuhana jajca z drobnjakom (trdo kuhana jajca na drobno zrežeš, dodaš malo na drobno zrezanega drobnjaka (ali šnitleha po domače), kis in olje, vržeš vse skupaj čez šparglje, zraven pa sveže pečen domač kruh... mljask!