Shareanje mobilne internet povezave

futuristic

geđet frik
Osebje foruma
13. jul 2007
7.845
604
113
Na novi lokaciji nujno rabim na večih PCjih dostop do neta in ker druge variante ni bom vzel Mobitelov instant internet.
Vem, da bi bilo najlažje kupit router v katerega lahko daš sim kartico ampak zaradi trenutno omejenih € bi raje kaj ščaral z obstoječo opremo.

Trenutno imam:
Router TP-Link TL-R460 4 Port
Pcmcia kartico za dostop do neta ( Option GlobeTrotter GT MAX 7.2 Ready )
prenosnik s pcmcia slotom in 1x mrežnim konektorjem
navaden pc z eno mrežno kartico
eee-ja ki ima 1x mrežni priključek
še en prenosnik...

v okviru budgeta lahko kupim:
1x pci pcmicia "reader"
še eno mrežno kartico

Ker bo tole samo začasna rešitev za max mesec ali dva več kot kakih 50€ ravno nebi želel investirati.

Ve kdo kako naj to vse skupaj zvežem, da bodo vsi računalniki imeli dostop do neta?
1000x HVALA!
nahrung002.gif
 

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.223
4.703
113
Oprosti, ampak jaz ti za tvoj konkretni HW ne bom pisal.
Sam imam sedaj narejeno večinoma tako: Na prenosniku imam 3G modem in njegovo povezavo delim z ostalimi preko Windows funkcionalnosti. Win XP, Win Vista in Win 7 imajo vsi to vgrajeno. Trenutno ima prenosnik Win 7. IP naslov prenosnika v notranjem omrežju je fiksen in sicer 192.168.0.1. Router sem dal mislim na .2. Ostali računalniki pa imajo dinamični IP in so brez posebnosti. No, razen pač nastavitev za brezžično omrežje. Aja, ta prenosnik tudi dostopa do usmerjevalnika preko brezžičnega omrežja. Če ga pa ni doma, pa dam modem drugam, nastavim fikni IP in sharem internet. Minuta dela. Nekega posebnega routerja za to ne rabiš, niti ne dodatnih stroškov, če z vsemi računalniki prideš na mrežo. Mora pa seveda biti tisti, ki deli wlan povezavo prižgan tako da tako komot kot namenski 3g router pač ni...
Še to, če karkoli vpliva: moje omrežje uporabljajo samo M$operacijski sistemi: Windows Mobile, Win XP, Win Vista in Win 7. S kakim drugim OS-o še nisem poskusil deljene internetne povezave.
 

futuristic

geđet frik
Osebje foruma
13. jul 2007
7.845
604
113
Če te prav razumem...

Na prenosniku si preko 3G povezave povezan na net. Ta prenosnik ima vklopljeno deljenje povezave in je priključen na router; v tvojem primeru brezžično. Ostali pa normalno preko routerja dostopajo do neta.
No če je zadeva tako simpl, potem ne bom imel težav z obstoječo opremo narediti enako kot ti, stem da bo pri meni pač vse po kablih.
 

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.223
4.703
113
Tako je. S tem, da sem routerju njegov naslov prestavil malo višje (mislim, da .2), ker očitno po defaultu išče računalnik default gateway na .1.
Najprej sem imel tako, da sem vsakemu določil fiksni IP in fiksni gateway (ta je pri vseh enak - IP računalnika, ki povezavo deli). Ampak v takem omrežju se Windows Mobile ni znašel (oziroma vsaj jaz nisem znal nastaviti fiksnega IP-ja) in pa več problemov, če daš modem na drug računalnik.
V glavnem tako ali drugače bi ti to moralo hitro in relativno preprosto delati... Če ne drugače s fiksnimi IP-ji.
 

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.645
9
113
Alter.si
www.skodelica-s-sliko.com
Hm, mislim da bi moglo delat že samo, če na PCu ki je na istem routerju nastaviš za gateway IP od tistega kompa (laptopa) ki ima 3G modem. Mogoče boš moral na laptopu še pognat čarovnika, da mu poveš da se drugi povezujejo na net prek tebe, ampak bi moglo it, brez odatnih investicij.

p.s.: če bi pa hotel hodit na net brez da bi laptop prižigal, pa obstajajo tudi routerji ki imajo že vgrajen 3G modem, ampak stanejo €€