Car
(POSTman)
29.04.2008 17:13
Šparglji!

Moja je od nekod privlekla beluše, sedaj pa me zanima, kako naj jih pripravim. Prosim za čim več receptov!

vejca
(profesionalka)
29.04.2008 19:30
Re: Šparglji!

To pa zanima tudi mene, sva že dva.

kdosemjaz
(novinarka)
29.04.2008 19:42
Re: Šparglji!

http://www.sparglji.si/recepti.html

vejca
(profesionalka)
29.04.2008 20:29
Re: Šparglji!

Hvala

Don_Corleone
(THE GODfather)
29.04.2008 20:30
Re: Šparglji!

lahko jih skuhaš, lahko jih oviješ s slanino in popečeš, lahko surove ješ...

brancin
(amater)
29.04.2008 20:59
Re: Šparglji!

Možno, da so gojeni tudi dobri.Jaz prisegam samo na divje tiste tanke , ki jih je mal težje nabirat kot gojene.(kače)
Priprava:Popečeš jih na olju seveda narezane na kak cm in ko so že malo temne oz.popečene dodaš kaka dva do tri žvrkljana jajca.ZAKON. Čisto drugi ukus.Ni za primerjat z gojenimi.


crashednburnt
( )
30.04.2008 00:11
Re: Šparglji!

To, o čemer ti govoriš, niso šparglji ampak lobodičje (če te prav razumem). So pa bistveno tanjši od špargljev, zelene barve in bolj grenkega okusa. Imajo pa več arome.

Drugače pa čez domačih špargljev jih ni. Špaglji zelo hitro izgubijo okus s časom, zato so najboljši sveže nabrani in takoj skuhani.


pikapoka
(novinarka)
30.04.2008 06:43
Re: Šparglji!

Špargljeva juha ti pa prov fajn spuca ledvice...cel dan sam lulat hodiš

brancin
(amater)
30.04.2008 09:02
Re: Šparglji!

Lepo si opisal, točno take mislim samo ,da tvojega imena ne poznam.Istriani jim pravijo šparuge.Ne vem od kod si da jim tako rečete a na googlu tvojega imena ne najdem.Vpiši pa divje šparuge pa boš najdel.Drugače sem pa že slišal da nekdo za sandale reče tudi ajne šuhe rikverc ofnen

Bitch_inside
(PEPCA 2007)
30.04.2008 09:40
Re: Šparglji!

Citat:

Uporabnik kdosemjaz pravi:
http://www.sparglji.si/recepti.html



LOL, spletna stran posvečena špargljem

Jst sm zadnjič jedla kuhane pa prelite s kremno zeliščno omako. Huda zadeva, men so šparglji zakon. :=)


Gatto
(založnik)
30.04.2008 09:50
Re: Šparglji!

men so najboljši oviti v pršut, pa popečeni..mlm

@ bitch tebi je oblika privlačna verjetno


Kasius
(Hugo Boss Opanćić)
01.05.2008 11:17
Re: Šparglji!

Še en oboževalec špargljev...predvsem juhce iz njih; ali pa jih ponavadi jem kot prilogo zraven mesa.

So pa potem prijetne vonjave na stranišču, he he..


mimmy
(profesionalka)
01.05.2008 12:39
Re: Šparglji!

Danes bo za kosilo špargljeva rižota, za večerjo pa šparglji v solati... juhej!

Jaz jih vrsto let sploh nisem jedla, odkar pa sem jih pred dvema letoma odkrila, so kar pogosto na jedilniku. Super so za odvajanje vode iz telesa.


crashednburnt
( )
01.05.2008 13:32
Re: Šparglji!

Citat:

Uporabnik brancin pravi:
Lepo si opisal, točno take mislim samo ,da tvojega imena ne poznam.Istriani jim pravijo šparuge.Ne vem od kod si da jim tako rečete a na googlu tvojega imena ne najdem.Vpiši pa divje šparuge pa boš najdel.Drugače sem pa že slišal da nekdo za sandale reče tudi ajne šuhe rikverc ofnen




Ja rastlini se pravilno reče lobodika (zato > lobodičje). To je tole. Bere se seveda mlade poganjke.


Car
(POSTman)
01.05.2008 13:48
Re: Šparglji!

Citat:

Uporabnik mimmy pravi:
Danes bo za kosilo špargljeva rižota, za večerjo pa šparglji v solati... juhej!

Jaz jih vrsto let sploh nisem jedla, odkar pa sem jih pred dvema letoma odkrila, so kar pogosto na jedilniku. Super so za odvajanje vode iz telesa.



Mi lahko poveš, kako si boš naredila špargljer v solati?


brancin
(amater)
01.05.2008 20:28
Re: Šparglji!

T o Lododičje jest ne jem in tudi NISEM mislil. da so to divje šparuge.Ne mešaj hruške in jabolka bi rkel naš Lojze.

crashednburnt
( )
01.05.2008 22:07
Re: Šparglji!

V Sloveniji navadno jemo tri vrste špargljev:

1) Gojeni šparglji (beli ali zeleni):



2) "Lobodičje" - mladi poganjki rastline "bodeča lobodika" - Ruscus Aculeatus

Rastlina:



Mladi poganjki te rastline (oz. tisto, kar jemo):



3) Mlade poganjke rastline ostrolistni beluš - Asparagus acutifolius:

Rastlina:



Mladi poganjki (oz. to, kar jemo):



brancin
(amater)
01.05.2008 22:26
Re: Šparglji!

Men so dobri divji pa jim ti reč kakor hočeš.Bodičavih labodov žal še nisem jedel.Dobim jih iz istre Poreč pa tudi na naši tržnici v LJ sem jih zadnjič videl.Nabirajo se med skalami oz grmovjem reče pa se jim prav tako šparglji.Pa nebomo zdej nov planet izumli kle gor , menda vem kaj sem jedel in kako zgleda.Bodičavih ne poznam.

crashednburnt
( )
01.05.2008 22:38
Re: Šparglji!

Saj ne trdim 100%, da si jedel lobodičevje. Potem si verjetno jedel ostrolistne beluši.

mimmy
(profesionalka)
02.05.2008 14:21
Re: Šparglji!

Na koncu so ratali taki šparglji: olupljeni in kuhani v kropu, gor pa trdo kuhana jajca z drobnjakom (trdo kuhana jajca na drobno zrežeš, dodaš malo na drobno zrezanega drobnjaka (ali šnitleha po domače), kis in olje, vržeš vse skupaj čez šparglje, zraven pa sveže pečen domač kruh... mljask!

Supergirl
(stalna dopisovalka)
02.05.2008 16:43
Re: Šparglji!

Hojla!

Če je še zmeraj aktualno, če ne, pa za drugič :

Recept 1
Recept 2
Recept 3
Recept 4
Recept 5
Recept 6
Recept 7
Recept 8
Recept 9


Lep pozdrav, pa !